Yozgat'ta yıllardır çözüm bekleyen konulardan birisi olarak gündemimizde tuttuğumuz eski Küçük Sanayi Sitesi bölgesi ile ilgili yürütülen çalışmaların sonuna gelindiği belirtiliyor.
Hazırlanan projeye göre, bölgede yeni bir mahalle ve işmerkezi kurulacak. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından ''Kensel dönüşüm'' kapsamında uygulanacak olacak projenin son aşamasına gelindiğine vurgu yapılıyor.
Dün gazetelere belediye aracılığı ile yansıtılan haberde projenin uygulanacağı eski Sanayi Sitesi alanında yapılacak olan konut ve işyerlerine beklenenin üzerinde bir talebin bulunduğuna vurgu yapıldı.
Haber metnini incelediğimde aklıma daha önceki çalışmalar, dönüşümler geldi, bir film şeridi gibi. Bugün tartışma konusu olan iş merkezleri ve konutlarla ilgili gündeme alındığı dönemlerde de ciddi talepler vardı.
Dönemin Belediye Başkanı Yaşar Erbaz, yargı kararı ile belediyeye devri yapılan Milli Savunma Bakanlığı'na ait Lise Caddesi bölgesindeki ''Alay Binası'' sahasının değerlendirilmesi için kolları sıvadı. Hazırlanan projenin tanıtımı yapıldı. İş merkezi ve konutlardan oluşan projenin tanıtımı ile birlikte talepler karşılanamaz hale geldi. Ara formül bulundu, gurbetçilere öncelik tanındı, ''Yozgat'a yatırım yapsınlar, Yozgat ile bağlarını kesmesinler'' düşüncesinden hareketle.
Asil ve yedek üyülerden oluşan kooperatif öncülüğünde temel atılda, ''Orta Anadolu'nun en büyük ve modern iş merkezi'' olarak adlandırılan, bugünkü Abide İşhanı'ndan mülk sahibi olama imkanını bulamayanlar tepkiliydi. ''Taraflı hareket edildiğini'' ileri sürenlerin sayısı da küçümsenemeyecek kadar fazlaydı. Yozgat'ta yatırım yapmak isteyenler için o yıllarda oldukça cazip olan İş Hanı'na işlerlik kazandırmak için yıllarca uğraş verildi, ancak mevcut hale getirildi.
Dönemin Belediye Başkanı Cemil Çiçek, Tol Çarşı ve Büyük Cami çevresindeki eski yapıların yıktırılıp, yerlerine yeni işmerkezlerinin kurulması konusunu gündemine aldı. Çalışmalar başlatıldı. Hazırlanan projeye göre Tol Çarşı ve Büyük Cami çevresindeki eski yapılar yıkılıp, modern bir iş merkezi yapılarak, kentte o yıllarda çekilmekte olan işyeri sorununa da uzun vadede çözüm getirilecekti. Bu yönde de hazırlanan projeler gözden geçirilip, en uygun olanı tercih edilip, halka duyuruldu. Hazırlanan proje kapsamında üye kayıtlarına başlanıldı, yoğun bir talep oldu, herkes yeni yapılacak iş merkezlerinden birisinden işyeri alabilmenin yarışına girdi. Sonrasında Tol Çarşı ve Büyük Cami karşısındaki, o yıllarda ''Yozgat'ın çehresini değiştirecek!'' denilen  binalar da tartışmalı hale geldi.
''Büyük, yoğun ilgi var'' denilince aklıma geldi. Aradan yıllar geçti, bir çok hizmetin altında imzası bulunan Yaşar Erbaz'ı Abide İşhanı, Cemil Çiçek'i ise Tol Çarşı ve Büyük Cami karşısındaki binalarla anıyoruz.
Yusuf Başer'i de ''Kentsel dönüşüm projesi'' uygulamasıyla hatırlamak istemeyiz...