Başbakanlık Devlet Arşivleri, 1910-1922 yılları arası Anadolu'da 523.000.955 Türk'ün Ermeni çeteleri tarafından katledildiğini belgeleriyle ortaya koydu. Ermeni çetelerinin katliamları; tarih, yer ve isim olarak tek tek açıklandı. Ermeniler, yıllardır sözde soykırımı iddialarıyla dünya kamuoyunu yanlarına çekmeye çalışırken, resmi belgeler ise Türkler`in katledildiğini gösteriyor.
Erzurum'un Pasinler ilçesindeki Porsuk köyünde yaşanan katliamda 13-14 yaşlarında olan Ahmet Tohumcu da o dönem Ermeni çetelerinin yaptıklarının insanlık dışı olduğunu dile getirdiği söyleşi ise o günleri en acı çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Amcasının kızını bulmak için babasıyla birlikte Pasinler'e gittiklerini anlatan Tohumcu, o gün yaşadıklarını şu cümlelerle aktarıyor:
"Ermeniler çekilmiş. Amcamın kızını bulmak için Hasankale'ye bakmaya gittik. Bir baktık ki adım atılmıyor. Bir kapı yukarı gittik bütün cenaze. Babamla amcam ölüleri arabaya koydular. Cesetlerin altından 7-8 yaşında bir çocuk çıktı. Ben tuttum, su içirdim. Sonra tandır başında 4 yaşında bir çocuk, süngülemişler ama ölmemiş. Amcam su vermemi istedi. Su verdim, gözlerini açtı. 'Beni öldürmeyin' dedi. 'Biz öldürmeyiz, Müslümanız' dedim. 
Sonra bir eve gittik. Baltayla kütük getirmişler, kütüğün üstünde boynunu vurmuşlar. Kelle bir tarafta, gövde bir tarafta. O gün akşama kadar 500-600 adam taşıdık. O gece gözümü her yumduğumda cenazeler gözümün önüne geldi. Hasan Kalesi'ni kılıçtan geçirmiş, baltalamışlar. Bunların bize verdikleri zarar, zahmet, hiç bir kitapta yok. Hiçbir kitap bunu kabul etmez. Diyelim ki esir aldın, böyle mi yapman lazım? Törpü köyününün de bir tane cıvıldayanı kalmamış. Erdürüm köyü de Hasankalesi gibi. Her yeri yakmışlar, baltalamışlar. Biz ne yaptık ki Ermenilere? Hiçbir şey yapmadık hatta 'komşu' diye ekmek verirdik. Ermeninin Türklere verdiği zararı hiçbir millet vermedi."
Iğdırlı Köy sakinlerinden Feramez Duman (68), gazetecilere yaptığı açıklamada, babası Hüseyin'in, Ermeni çetecilerinden kaçmayı başaran tek kişi olduğunu anlattı.  Babasının olaylara tanıklık ettiğini ve köyde büyük bir katliam yaşandığını belirten Duman, "Köydeki herkesi camide toplamışlar önce. Zorla toplamışlar herkesi. Babam da kötü bir şeyler olacağını hissederek kaçmayı başarmış" dedi.
Duman, camide toplanan 51 kişinin daha sonra ellerinden bağlanarak anıt mezarın yanındaki su kuyusuna getirildiğini aktardı. Ermeni çetecilerinin topladıkları 51 kişiyi su kuyusuna attıp üstünü örttüğünü ifade eden Duman, şunları anlattı:
"51 köylümüz, bu su kuyusunda can verdi. Hemen anıt mezarın yanında su kuyusu vardı, hepsini canlı canlı içine atmışlar. İki kişiyi de başını keserek öldürmüşler. Babam son anda ellerinden kurtulmuş. Diğer 51 kişiyi ellerinde tutabilmek için babamın peşinden gitmemişler. Eğer kaçmasaydı babam da bu su kuyusunda can verecekti."  "Asıl katliam Müslüman Türklere yapıldı"
Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal da Doğu Anadolu Bölgesi'nde Türklere ait çok sayıda toplu mezar bulunduğunu kaydetti. Sözde soykırım iddiasının büyük bir yalan olduğunu belirten Ünsal, "Buna rağmen siyasi çıkarlar için bu yalanlar doğruymuş gibi kabul ediliyor. Asıl katliam burada Müslüman Türklere karşı yapıldı" diye konuştu.
Ünsal, Iğdır'a bağlı çok sayıda köyde toplu mezarlarda yüzlerce Müslüman Türk'ün kemiklerinin bulunduğunu vurgulayarak, "Burada da 51 vatandaşımız, su kuyusuna atılarak katledildi. Bunun belgeleri tarih arşivlerinde var. Buna rağmen tüm dünya zalim Ermenistan'dan yana tavır almaktadır" şeklinde konuştu. Anadolu da Ermenilerin mezalimlerini anlatan yüzlerce olay tanıklarıyla birlikte belgelenmiştir. Bu belgeleri görmemezlikten Avrupalılar tek taraflı bir baskı uygulamakta ve yalan yanlış bilgilerle Türkleri suçlamaktadırlar.