19 Mayıs 2012 Cumartesi

TiCARi UNVANA KORUMA

Ticaret Kanununda yapılan değişiklikle, gerçek kişi tacirler ile tüzel kişi tacirlerinin ticaret unvanlarının ülke çapında korunma altına alınarak, bu kişilerin şimdiye değin elde ettikleri itibarlarının bir başkası tarafından kullanılmasının engellendiği kaydedildi. Yeni düzenleme ile işletmelerin muhasebe düzeni, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Türkiye muhasebe standartlarına, dolayısıyla uluslararası muhasebe standartlarına göre tutulacak.

22 Şubat 2012 Çarşamba 07:20
Bu haber 75 kez okundu
TiCARi UNVANA KORUMA
Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası'nın Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile ortaklaşa düzenlediği "Yeni Türk Ticaret Kanununun Getirdiği Yenilikler" adlı seminere konuşmacı olarak katılan Gümrük ve Ticaret  Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Umut Özgül, Ticaret Kanununda yapılan değişiklikle ticari unvanların ülke genelinde koruma altına alındığını söyledi.
Özgül, daha önce tescil edilmiş bulunan bir ticaret unvanı artık bir başkası tarafından kullanılamayacağını, kullanılmak durumunda kalınması halinde ise iltibasa mahal vermeyecek şekilde ticaret unvanının belirlenebileceğini kaydetti.
Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, yazılı metin haline getirilen Özgül'ün konuşma metninde, yeni ticaret kanunun, çağdaş işletmecilik, kurumsallaşma, iyi yönetim ilkeleri,  bağımsız denetim, şeffaflık ve bilgi toplumu hizmetlerine uyumlu olmak gibi şirketler hukukumuzda köklü bir zihniyet değişikliği öngördüğünün altı çizildi.
Bu değişiklik ve yeniliklerin, ticari hayatın düzenlenmesi, piyasa ekonomisinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, gerçek ve tüzel kişi tacirler ile bunlarla ilişkiye giren üçüncü şahısların haklarının korunması bakımından büyük kolaylıklar sağladığını anlatan Özgül, ''Aynı zamanda gerçek ve tüzel kişi tacirlere yükümlülük getirmekte, meslek mensuplarına önemli görev, yetki ve sorumluluklar vermektedir.
Yeni Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte Şirketler organizasyon yapısında bir takım değişiklikler yapmak durumunda kalacaktır. Bu değişiklikler temelde, şirket esas sözleşmesinde, şirketin yönetiminde ve denetiminde olacaktır'' dedi.
Gümrük ve Ticaret  Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Umut Özgül, şu bilgileri verdi:
''Kanun ile gerçek kişi tacirler ile tüzel kişi tacirlerinin ticaret unvanlarının korunması amaçlanmış, bu kişilerin şimdiye değin elde ettikleri itibarlarının bir başkası tarafından kullanılması engellenmiştir. Bu nedenle, daha önce tescil edilmiş bulunan bir ticaret unvanı artık bir başkası tarafından kullanılamayacak, kullanılmak durumunda kalınması halinde ise iltibasa mahal vermeyecek şekilde bu Kanunun ilgili maddesinde sayılan ekleri kullanmak suretiyle ticaret unvanı belirlenecektir. İşletme sahibi ile ilgili olmaksızın doğrudan doğruya işletmeyi tanıtmak ve benzer işletmelerden ayırt etmek için kullanılan adların da, sahipleri tarafından tescil ettirilmesi gerekmektedir. Tescil edilen işletme adları hakkında da Ticaret unvanına ilişkin ilgili madde hükümleri uygulanacağından bugüne değin ticari işletme adı kullanan gerçek ve tüzel kişi tacirlerin bu işletme adlarını bir an önce ticaret siciline tescil ettirmeleri gerekmektedir.''
Tacirlerin defter tutma zorunluluğunun yeni kurallara bağlandığını hatırlatan Özgül, şöyle konuştu:
''Kanun, defterlerin tutulması konusunda ulusal ve uluslararası standartlara uyumu esas alarak, ticari defter tutma yükümlülüğüne ilişkin emredici bir düzenleme getirmektedir. Tacirler defterlerini Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarını yansıtır şekilde hazırlanan Türkiye Muhasebe Standartlarına, bu standartlarda hüküm bulunmayan hallerde doğrudan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'na göre, ticarî işletmesini ve malvarlığını açıkça gösterir şekilde defter tutması şartı getirilmiştir. Kanun'un getirdiği en önemli yeniliklerden biri ticari işletmenin muhasebe düzeninde ve ticari defterlerinde yapılan yeniliklerdir. Bu çerçevede, işletmelerin muhasebe düzeni, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Türkiye muhasebe standartlarına, dolayısıyla uluslararası muhasebe standartlarına göre tutulacaktır. Yine, tutulması gereken defterlerin sadece defter-i kebir, yevmiye defteri ve envanter defteri olmadığı, hali hazırda tutulmayan yahut tutulmakta olup da, gereği gibi tutulmayan pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi işletmenin muhasebesiyle ilgili olmayan defterlerin de ticari defter olduğu açıkça belirtilmiştir.''

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

    GAZETE MANŞETLERİ

    HAVA DURUMU

    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:

    NAMAZ VAKİTLERİ

    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:

    E-GAZETE

    SENDE YAZ

    Ziyaretçi Defteri

    Siz de yazmak istemez misiniz?

    ARŞİV