Ülkemizde bulunmaz.Atlas okyanusunda, İngiltere, İskoçya, İrlanda sahillerinde, kayalık kısımlarda yosun gibi kendiliğinden üreyerek çoğalan bir bitkidir.Görünümü açık sarı ve turuncu renkte kadayıfa benzer biçimindedir.
    Sert ve tel tel parçalı vaziyettedir.Deniz suyunun çekilmesi ile meydana çıkar.
    Toplanarak kurutulur.
KULLANILAN KISMI:
Bitkinin tamamı.
ETKİSİ:
Soğuk algınlığına, grip ve anjine, nefes darlığına, astım ve bronşite, göğsü  yumuşatmaya, balgam söktürmeye, ishali kesmeye, mide bağırsak ve yaralarına, ülser ve gastrite iyi gelir.Öksürüğün en iyi ilacıdır.
KULLANILIŞI:
Temizce yıkanıp  ılık su veya ılık sütün içinde 3-4 gün bekletilip kullanılır.Bu bekleme süresinde salep kıvamına gelir.Şurup gibi içilir veya az miktarda süt veya su ile kaynatılır.Mavi kıvamına gelince soğutulup şurup gibi içilir.
EBEGÜMECİ
Ülkemizin her bölgesinde kendiliğinden yabani olarak bahçe içleri, dağ ve orman etekleri açık alanlar boş arazi ve dere kenarlarında kümeler halinde toplu olarak yetişir.20-50 cm büyüklüğündedir.2-3 cm ebadındaki yaprakları parçalı, toplu ve kenarları dişlidir.Baharda mor ve pembe olarak açan çiçeklere yaprak diplerinden kümeler halinde çıkar.Çok yıllık bir bitkidir.
KULLANILAN KISMI:
Bitkinin tamamı
ETKİSİ:
Guatr, öksürük, bronşit, soğuk algınlığı, grip ve anjine, solunum sistemi tahrişlerine, nefes darlığına, astıma, sindirim sistemi bozukluklarına, ses kısıklığına, boğaz iltihaplarına harici çıban ve urlara, kusma ve bulantıya, burun kanamasına, zehirli böcek sokmalarına, vücut ağrılarına, romatizma, siyatik ve mafsal ağrılarına iyi gelir.Ateş düşürmek için kullanılır.
KULLANILIŞI:
Zehirli böcek sokmasına karşı çiçek ve yapraklarının lapası sarılır.Aynı  işlem basura da uygulanır.Yemeği yapılır.Çiçeği ve yaprağı kaynatılarak suyu içilir.Çiçepi ve yaprağı kurutularak balla karıştırılıp içilir.
Adamotu:
    (Alraunwurzel / Mandragore / Mandrake) Mavimsi-mor renkli çiçekler açan, rozet yaprakli ve kazik köklü çok yillik otsu bir bitki. Kökleri insana benzedigi için, bu isim verilmistir.
    Türkiye’de yetistigi yerler: Bati ve Güney Anadolu.
    Kullanildigi yerler: Kökleri % 0,3 oraninda Hiyosiyaminlerle Skopolamin alkaloitlerini tasir. Bundan dolayi zehirli bir bitkidir.
    Agri kesici, yatistirici, cinsel gücü arttirici etkileri vardir.
    Halen tedavide çesitli preparatlarin terkibinde kullanilmaktadir. Rastgele kullanildiginda zararli olur.