TÜRK tarihinde çok sayıda kahraman ve onların gerçek hikâyeleri mevcuttur. Buda Türk milletinin büyüklüğünün bir başka nişanesidir.
Bu değerlerimiz milletimizin çoğu tarafından bilinmez. Bilinenin de bilinmesi yeterli düzeyde değildir. Değerlerimizi öğretme görevinde olanlarda bu önemli görevi layıkıyla yapmadılar veya yapamadılar. Bizde garip bir durum mevcuttur. Kahramanlarımız vardır ama kahramanlarımızı yeni nesillere intikal ettirme görevini yapılmamaktadır.
Futbol aşığıdır yavrularımız Yabancı futbolcu Messi’yi bilir ama Türk güreşçisi Kurtdereli Mehmet Pehlivanını bilmez, Kel Aliço’dan habersizdir. Yakın zamanın güreşçilerinden Ahmet Ayık’ı, Mahmut Atalay’ı hatırlamaz.
Yozgatlıdır, Yozgat’ı sever, Liverpool’lu bir futbolcuyu bilir ama Hasbekli Mahmut Pehlivanı, Nasuh Akar’ı, Celal Atik’i bilmez. Ya da Çanakkale savaşında 270 kiloluk top mermisini tek başına sırtına alıp topun haznesine sürerek atış yapılmasını sağlayan Seyit Onbaşı’dan haberdar değildir.
Çocuklarımız bu bilgilerden yoksundur.  Bunda çocuklarımızı asla suçlamıyorum. Bu bilgileri onlara verecek başta aile, okul,  büyükler, yazılı ve görsel medya, yönetenlerimizin görevlerini yapmadığı ortadadır.
Bu durum milletimizin vefa, hafıza ve şuur sorununu ortaya koyar. Ben bu üçlünün bizde ihmal edildiğine inanırım. Bu nedenle pek çok yazım da ve hazırlığını tamamlamaya çalıştığım kitabımda bu konuya değindim. 
Türkiye’nin güzide bir vilayeti olan Yozgat’ın da değerleri vardır. Bu değerler Millet olarak Türkün değeri yerel olarak ta Yozgat’ın değerleridir.
Yozgatlı akli rahatsızlığı olan kardeşleri için onları hatırlayıcı kitap hazırlamış, çok önemli bir çalışma yapılmış, onlarda Yozgat’ın yerel kültür bilgileridir.
Ama Millet olarak da Yozgat sevenleri olarak ta aklımızdan ve kalbimizden çıkmayan değerlerden birisi de “Kınalı Hasan’dır”.
Kınalı Hasan’ı, annesini çok iyi bilmek onların verdiği mesajı çok iyi anlamak lazımdır. Kimdir Kınalı Hasan: Kınalı Hasan Yozgat’ın Karayakup köyünden. 
Daha önce Sorgun ilçesine bağlı olan bu köy şimdi Sarıkaya İlçesinin sınırları içinde. Çanakkale Savaşı bu savaş vatanın beka savaşlarından biri ama bir taraftan da Mehmetçik öğütüyor. Artık askerlik yaşındaki gençlerimiz kalmamış daha genç hatta çocuk yaştaki yavrular askere gidiyor. Vatan Millet müdafaası. 
Karayakup köyünden Hasan bu şartlar içinde askere sevk edilenlerden. Giderken anası Hasan’ın ellerini kınalamış. Çanakkale cephesi 2. Bölüğe düşüyor Hasan, Komutanı Yüzbaşı Sırrı. Duyarlı bir komutan emrinde olan bütün askere karşı duyarlı onlarla konuşuyor, sohbet ediyor, dertlerini sorunlarını dinliyor, bir baba gibi davranıyor.
Bir gün Hasan’ın ellerindeki kınayı görüyor sohbet esnasında, soruyor, 'Hasan neden ellerini kınladın?' Hasan, 'Anam kınaladı komutanım' cevabını veriyor. Neden kınaladığını sorduğunda Hasan bilmediğini söylüyor.  Komutan, 'O zaman bir mektup yaz anana, neden yaptığını sor' diyor.
Bölük yazıcısının yardımı ile annesine mektup yazıyor ve kınayı da soruyor.
Savaş devam ediyor. Bir dinlenme anında komutan erata gelen mektupları kontrol ederken Hasan’ın anasının gönderdiği mektubu görüyor Hasan’ı çağırmalarını söylüyor. Askerin cevabı, 'Hasan Arıburnu cephesinde savaşırken şehit düştü' oluyor. Komutan Mektubu açıp okuyor, Hasan’ın anası kına yakılması sorusuna “Bizim burada Allah için kesilen koçların başı kına ile süslenir. Ben seni vatan, millet Allah yolunda kurban seçtim, ondan kınaladım”.
Gözyaşlarını tutamıyor Yüzbaşı Sırrı.
Yazımızın ilk bölümünde izah ettiğim gibi her il her ilçe, her ülke, her millet kendi değerlerine sahip çıkmalı unutmamalı, unutturmamalı. Bu nedenle Kınalı Hasan Yozgat’ın, Sorgun’un, Sarıkaya’nın bir değeridir. Yozgat Merkez veya Sorgun veya Sarıkaya arasındaki müsait ve görünürlüğü olan bir yere heykeli dikilmelidir, diye düşünüyorum.  Tabi bu görevde İl ve ilçe yöneticileri ile yerel yöneticilere düşmektedir.
Unutmamak ve unutturmamak dileği ile.