Ülkemizde Akdeniz, ege Marmara ve Karadeniz bölgelerinde ormanlarda, park ve bahçelerde yetiştirilir.
    5-10m. Büyüklüğündedir. Ağacının kabukları parlak, odunu sarı görünümlüdür. Yaprakları eliptik kenarlıdır. Baharda sarı ve beyaz renkte çiçekler açar. Yapraklarının da kendine has kokusu vardır.
    Yaz sonunda oluşan meyveleri yuvarlak ve parlak siyah renkte, yağlı, sert ve acı tadadır. Yapraklarını kışın dökmeyen çok yıllık bir ağaçtır.
KULLANILAN KISMI:
Yaprağı,meyvesi, çiçeği, yağı.
ETKİSİ:
Ağız kokusuna, sindirim sistemini düzene koymaya, adet düzensizliğine, romatizma, siyatik ve mafsal ağrılarına, mikrop öldürücü olarak, rahim iltihabı ve akıntısına, astım, bronşit ve göğsü yumuşatmaya, saç dökülmesine karşı kullanılır. Kuvvetli bir antiseptiktir.
KULLANILIŞI:
    Yemeklerde, salata ve balıkla birlikte yaprakları kullanılır. Yaprağı ve çiçeği kaynatılarak suyu içilir.
    Meyvesinin yağı çıkarılıp kullanılır. Kaynatılıp suyu içilir, tanesi yutulur.
    Meyvesi dövülüp bala karıştırılarak yenir. Yağı harici yaralara sarılır, sabun yapmakta ve ağrılara karşı kullanılır. Çiçeği, yaprağı dövülerek bala karıştırılıp yenir.
NERGİS  ÇİÇEĞİ
    Ülkemizin her bölgesinde, sulu arazilerde, dağlarda, çayırlarda ve rutubetli yerlerde, orman içlerinde kendiliğinden yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerek de yetiştirilir.
    Bahçe ve parkları süsleyen, ilkbaharın müjdecisi sayılan, 20-60cm. büyüklüğünde, yumru ve soğandan elde edilen, saplı çiçekleri toplu halde bulunan, beyaz, krem ve açık sarı taç görünümde olan, kendine has kokusu bulunan, sivri uçlu ve mızrak biçiminde yaprakları olan, çok yıllık bitkidir.
ETKİSİ:
    Soğuk algınlığına, sinir sistemi bozukluğuna, bağırsak tembelliğine, sara hastalığına, baş ağrısına, ciltteki şişlik, çıban ve urlara, yüzdeki çillere, adet düzensizliğine ve ateşi düşürmeye iyi gelir
KULLANILIŞI:
    Çiçeği kaynatılarak suyu içilir. Çiçeği kurutularak balla karıştırılıp yenir. yumruları ezilip krem gibi cilde sürülür veya harici çıban ve şişliklere sıkı şekilde sarılır. Harici olarak kullanılır.
NOT:
    Bu bitki az da olsa zehirlidir. Dahili kullanımı sakıncalıdır.
    Her zaman uzmana danışmadan kullanmayınız.