O zamannar adam boyu gar yağardı. Garaaşda, Zahmeride dam kurüyü kurüyü belimiz, bıhınımız gırılırdı. Ahırın, samannığın onüne hergün garı kuruyüp, bide üsdüne dahada gar yağıncıh gapıların onü gapanırdı. Malı, davarı sulamah uçun çığır açar, ancah o tünellerden pınarın oluğna gotürürdük.

Bıldır Alaçorah’dan 8 at arabası çorah getirdik. Ahırın, samannığın, tandır evinin, hazın damının, kesmiklığin üsdünü, eyice bi çorahladıh. Damların bişiriği acik yuhaydı. Epiydir ahlımızdaydı çorah atmıya gılavlanıyoduh emme, bu yıl acik gendimize gelip ancah getirebildik.  

            Otluhgayasındahı gavahların çitilgileriynende havlunun ve tüm damların siyeçlerini, gıyıyı, gıranı onardıh. Pineynen damın gotündeki ara yere yeni siyeç vurduh. Ula tam feradıh diyeciğdik ki, Gasim ayının sonlarına doğru talazlı bi gar, yağmır, tufan şıvgın alayıcığda çokdü depemize. Damları çorahladıh, bu sene ahmaz aminim diyoduh, ipdi hazın damındahı helgirin üsdü, tandır evindağ itaaları, melefeleri, halbırları neyi goduğmuz tahaların üsdü, yüklüğün peyke, çırahmanlığın goşmalar, bıcahlıh, girişdağ atlıh sanki çörten gibi tıpır tıpır ahıyo.  “Ula biz noordük bu damları tüm oyuncah etmişik aminim didi babam. Çorağ atıp, loğyunan bekidirken, noördüysek damın her yerini yarmısıh ya la… Damdahı garı sıyırgıynan kurüyoh, bide çalgıynan süpürüyoh, ginede yarıh yerlere giren gar eriyincik evin her yerini golmeklendiriyo.

            Damlara çıhıyoh, çığniyoh, saman atıyoh, loğluyoh noörüssek gorek aminim goğ bulansa bile dam depemize çörten olup ahıyo. Taa dedemizden galma hayatın üsdüne ne çorah atdıh, ne loğladıh, ne çiğnedik, orda gıyılmış çitilgilerinen acik sap vuruluydu çatılı şeher evi gibi bidene bile ahmıyodu. Esginin adamının elide uzumuş, ahlıda guvvatlıymış. Aminim bizimkiler noördüyse alayıcığda tüm keveke, elevay.

            O zamanlar koyün uşâa da bek öjbeydi. Oğursek Döndünün, Gure Fatdinin, Pij Satılmışın, Gôo Bodunun neyin uşahlar koyün damlarında öyle guş guvalallardı. Milletin siyeçlerini, pecelerini, çörtennerini neyi tüm haşat etdiler. Bizim kesmiklığnen, sufanın üsdündağ siyeçlerin alayıcığnıda güreden uçurmuşlar. O gadar işin gücün içinde oraları tüm geri onardıh. Emmimgilinen bir olup,  yedi goldan o gavurun pijlerine direni direni bi soğme salladıh emme. Gavur toğmuları guş guvalıyacah başga yer bulamadınızmı gotverenner, gidin ananızın damında guvalayın aminim..

            Yav arhadaş dinime, imanıma biz bu yaşa geldik, daha bi gonşunun damına müsaadesiz çıhmadıh. Birinin hanesine tebdilsiz girmedik. Irzıgırığın dölleri damın başında ne arıyonuz. Ağer bi denk getireydim dirgeni onnara sohar, geçgereynende geberiklerini havlularına atardım aminim.

            Birgün Paşağlin damın gotünde milletinen dineliyoh. Gôo Bodunun pijlerde Hotacı Şemşedin odanın dibinde soruduyodu. Alamacar bi guverçin, Eşşekgıranın damdan gahdı, Gerdanı Petek Garının çörtene gondu. O pijler o guşu dutacığıh diyi, derbeder avradın siyeçlerini gözümüzün önünde güreden uçurdular. Çörteni gâaşatdılar. Hemi guşu dutamadılar, hemide kimseyi masimeden gotlerine bile bahmadan siktirolup dikine aşşaa getdiler. Kim bilir daha kimin çörtene, siyece, peciye, dama zarar verecekler. Gerdanı Petek Anşeatın, epiy bi verdi verişdirdi. Abılarını mar eşşağnin gasgasladığının dölleri, garaltısı gaybolupda, yaşı gara yerden gelesiceler, gonnerine gaynar gatıran dolasıcalar, donuz gotverenner, abıları güre olmuş pijler ne diyi vallahi yarım sahat nutuh çekdi. Ne o pijlerin ne de horantalarının heç birinden bidene bile çıt çıhmadı. Derbeder avrat çıhıh hotuynan, gotünü çeke çeke çamır gardı, o siyeçleri, çörteni neyi geri onatdırdı ya la...

            Arhadaş, gonuya gonşuya zarar vermiyeceğan. Heç bi gonşuyu dirliksiz etmiyeceğan.  Südübozuhluh yapmıyacağan. Aminim bi guşun yüzünden Ağri Gotün Hasan, Capcıh Şavgının Memili, Gambır Kenanın Turudu, Dürzü Okguş, Dümbük Haşır alayıcığda koyün en ortalıh yerlerinde ahşema gatlek uşahlarıynan berabar o pijlerin gulağna duyura duyura ceddine, cibilliyetine, örüne köküne ganırı ganırı soğdüler. Noreceğan aminim guşu. Dölekcağne dursaydınızda abınıza, bacınıza soğdürmeseydiniz ya.. Elin uşağnın dili dururmu. 

            Çorah atmanında elmini bileceğan. Gubürün gôo yerlerini değalde, alagızıl yerlerini alacağan. Çamır gibi edip saman da gatacağan. Goşmaların arasındahı yuhalmış yerlere çitilgi, kesmik ne göyüp çorah vuracağan. Yoğsam öyle getir dama at, loğladım, çığnedim diyi damı kurü en. Döşşağyin üsdüne gatlek ahar damın vallahi. Her şeyin elmi var emşerim. Vay babam vaayy..
 

Rıfat ÇAKIR

[email protected]

0537 587 27 80