AVRUPA Birliği tarafından 10 milyon Euro'luk finansman desteği, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Aile ve Çalışma Bakanlığı işbirliği ile hayata geçirilecek olan 'Uygulamalı Çiftçi Okulu' ile ilgili haberi 'Esamemiz Okunmuyor!' başlığı ile gündeme taşıdık.
Aradan yaklaşık beş gün geçti. Bir Allah'ın kulu çıkıp da, 'Nedir bu konu!' deme ihtiyacı duymadı. Proje, Adana, Bursa Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Manisa, Şanlıurfa ve Van illerinde uygulanacak. Projenin amacı, hem yerel hem de geçici koruma altındaki Suriyeli'leri eğitip, tarımsal üretime katılmalarını sağlamak.
Yozgat, Türkiye'nin önemli tarım bölgesi. Her yıl bu topraklarda çalışmak üzere -mangal kömürü üretiminde çalışan aileler hariç- sadece tarım alanlarında çalışmak üzere 10 binin üzerinde insan ailecek geliyor. Yozgat'ta konuşlandırılan gecici koruma altındakileri, aldıkları harçlıklarla geçimini temin edip, Cumhuriyet Alanı'nda olta atıyor, parktaki ağaçların altında serinleyip, gün geçiriyor.
Yani!.. 
Yozgat'ın diğer illere göre böyle bir projeye ihtiyacı var. Yozgat'ta tarıma elverişli toprakların yarıya yakını halen nadasa bırakılıyor veya hiç ekilip, biçilmiyor. Uygulamalı Çiftçi Okulu ile ekilip, biçilmeyen topraklar üretime katılmış olur. Bu toprakların işlenmesi halinde ne kadar verimli olduğu ortaya çıkar/çıkartılır. Ama yok!..
Kimse taşın altına elini koymak gibi bir derdi bulunmuyor. Oturdukları koltuklarda 'ahkam kesip' duruyorlar. Böyle bir uygulamanın Yozgat'ta hayat bulması, tarım alanlarındaki üretimin artması, çeşitlenmesi birilerinin rahatını bozacak. O nedenle herkes suspus...