Yozgat'ta geçtiğimiz hafta sonunda ekmeğe zam yapılıp, uygulamaya konuldu. Önce Tüketicileri Koruma Derneği, ardından da vatandaşlar yapılan zamma tepki gösterdi.
Tepkilerin artması üzerine Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, fırıncılarla toplantı yaptı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı sonrasında Belediye Başkanı Yusuf Başer'in "Ekmeğe verilen zamma vatandaşlarımız tarafından büyük tepki geldi. Biz de çevre iller ve ilçelerimizde araştırma yaptık. Araştırma sonucunda ekmek fiyatlarının Yozgat'ta daha yüksek olduğunu tespit ettik. Bu konuda fırın işletmecileri ile bir toplantı yaparak verilen zammın geri çekilmesini istedik. Onlarda zammı geri çektiler. Yarın itibariyle 250 gram ekmek yine 60 kuruştan satılacak" şeklindeki açıklamasıajanslara düştü.
Belediye Başkanı Başer'in açıklamasının satır aralarını irdeleğimizde yapılan zammın ''Keyfi'' olduğu ortaya çıkıyor. Yani, Yozgat'ta ekmek üreten fırınların yöneticileri biraraya gelmişler, kendi aralarında sohbet ederken birisi çıkmış ''Ekmeğe zam yapalım!'' demiş, diğerleri de ''Yapalım!'' yanıtını verince, ertesi günden itibaren uygulamaya konulmuş. Tepki olunca da, ''Yanlış yaptık!'' diyerek, yapılan zammı geri almışlar.
Eğer böyleyse, yani ''Keyfi'' bir uygulama varsa kötü. Keyfi uygulama söz konusu değil, sadece vatandaşların tepkisini dindirmek üzere zam geri çekilmişse yine kötü.
Birincisi, keyfi yapılan bir uygulama varsa, o zaman vatandaşın işi çok zor. Önüne gelen istediğini yapar, kimsede farkına varmaz. Farkına varıldığında ise ''İş işten geçmiş'' olur.
Eğer ikincisi ise, sorun şimdilik çözülmüştür. Ama yakın bir gelecekte yapılacak bir değerlendirme ile ekmek zammı yeniden gündeme gelecektir, bu kez yapılacak zam bu zamma rahet okutacak cinsten olacaktır.
Bu arada, zararına ekmek satışından dolayı fırıncı zarar edecek, borçlanacak, kimisi de ciddi sıkıntılar yaşadığı gibi, alışveriş yaptığı işletmelere de ciddi sıkıntılar yaşatacaktır.
Diğer taraftan zararına ekmek üretimi yapan fırıncı, bir şekilde bunu telafi yönüne gidecektir. En azından ''Düşük gramajlı ekmek üretimi'' gündeme gelecektir, gelmesi mümkündür.
Demem odur ki; bu ekmek zammı ve diğer zamlar, artışların makul olması gerekir. Kimse zarar etmemelidir. Zararına satış yapmamalıdır. Ama buna karşılık, hakkından fazlası da talep edilmemelidir.
Belediye Başkanı Başer, ''Çevre illeri araştırdık, Yozgat'ta ekmeğin fiyatının fazla olduğunu gördük'' diyor. Türkiye'nin en fazla tahıl üretiminin yapıldığı bir ilde ekmek fiyatları çevre illerden daha fazla oluyorsa, bunun temeline de inmek gerekir.
NOT: Bugün itibariyle bir süreliğine tatile çıkıyorum. Fırsat buldukça günlük yazılarıma devam etmek istiyorum, bu isteğimi gerçeğe dönüştüremem halinde tüm okurlardan şimdiden özür diliyorum.
Kalın sağlıcakla...