BOZOK yaylası, Aygar dağı güney eteklerinde kurulmuş Yozgat/Yerköy İlçesi eski adı İsrailli olan Dulkadirlilerin, Salmanlı Aşiretleri tarafından iskana açılmış Oğuz Türkmen köyü Derebağ köylülerinin Başkentte bulunan Vakıf merkezlerinde:
Beylikler ve Osmanlı döneminde ki vakıf-zaviye, Cumhuriyet Halk Fıkrası döneminde ki Halk Odalarını, Demokratik Parti döneminde Köy Odalarını andıran,  medrese, mektep, kütüphane, müze temalı mekanlarında. Yaptığımız sunumda::
Ataları, Oğuzu anlattık, Tebaaları olduğu Dulkadirli Türkmen Devletini, Bozokluları ve burada ki iskanlarını, isyanlarını konu ettik.
İsrailli köyü dedik ya;
Sakın ola şu kefere İsrail Devletiyle çağrıştırmayalım: Selçuklu beylerinden Arslan (İsrail) Yabgu’nun unvan, Oğuz Yörük beyi Şeyh Bedrettin’nin babasının isim, Konya merkezi ve Turgut Kazasında isim yapmış Şeyh İsrail’i, Hacı İsrail’i,  Çorum yöresinde isim yapmış Tur Ali İsrail’i, Anadolu’da yurt tutmuş İsrail adı almış Oğuz Türkmen Aşiretlerini hatırlayalım.
Basın, tıp, tasavvuf, cemiyet alanında isim yapmış konukların da icabet ettiği bu ocak başı sohbetinde Başkentliler Konfederasyonu Kurucu Genel Başkanı, Gazeteci Yazar Mehmet Akyol, uzun zamandır üzerinde çalıştığı “Oku, Çalış, Üret” projelerinden unutulmak ve yok olmak üzere olan tarım üzerine bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Ali Çayköylü hoca kendisine yöneltilen “Sık sık görülen Rüyaların, Psikolojide ki tanımı ve tedavi yöntemleri” konusu üzerinde bilgilendirmeler yaptı.
Bektaş-i Tarikatı Ulusoy Ocağı Dedesi E. Kimya Mühendisi Hamdi Ulusoy dede Bektaş-i Kültürü üzerine aktarımlarda bulundu. Dr. Salih Türkyılmaz Bey kendisine sorulan soruları cevaplayıp, XV, XVI ve XVIII. Yüzyılda Orta Anadolu ve yöreden yapılan tehcirlerle Trabzon yöresine yapılan Türkmen tehcirleriyle gitmiş ahalinin bu günkü durumu hakkında ki görüş ve tespitlerini anlattı.
TRT. E. Spikerlerinden ve TDK. Uzmanlarından Şener Mete, Milli Mutabakat Hareketi Platformu Koordinasyon Kurulu Başkanı E. Bürokrat Hüsnü Sağun, Başkent Çorumlu Dernekler Platformu Başkanlar Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi E. Bürokrat ve siyaset adamı Ali Kemal Aksu, Platformumuz Başkan Yrd. Yerel Arş. Şenol Özdemir Beyler çalışma alanlarıyla bilgiler aktarım yaptılar Ocak Başı Sohbetine katkılarda bulundular.
Katılımcılar:
Derneği, bir düzene plastik masa, sandalyesiyle pişti ve kumar salonlarıyla anmaya başladığımız, dernek yöneticilerini siyasi parti koridorlarında bıraktıkları ihale istekli kartvizitlerinden tanımaya alıştığımız bir zamanda İsrailli, dolayı ile Derebağ köylülerinin dernekçiliğin asıl unsuru olan Kültür, Yardımlaş ve Dayanışma geleneklerini aslına uygun yaşatmaları konusunda tebrik, takdir ve memnuniyetlerini dile getirdiler.
Kurdukları ve yaşattıkları Sosyal Yardım Vakıfları (Dernek)ları aracılığı ile yaptıkları devasal ve uluslar arası nitelikli kültürel etkinliklerden dolayı Derebağ köylülerimizi candan kutluyor, başta sayın başkanları Mehmet Bilir, Yaşar Aytaç, Ünal Dursun bey olmak üzere tüm Derebağ köylüsu Bozok Evlatlarını bir Türk- Kültür araştırmacısı olarak teşekkür ediyorum.