1990'lı yılların ilk başlarında iktidar olan ANAP döneminde, büyükşehirlerde bulunan üniversite kampüslerinin sorun yarattığı belirtilerek, kampüslerin ulaşım sorunu az olan illere taşınması gerektiği gündeme getirilmişti. Bu tartışmalar devam ederken, yeni üniversitelerin kuruluşu da gündeme geldiğinde, bugün rahmetle andığımız Turgut Özal, yaptığı ziyaret sonrasında, Yozgat'a üniversite kurulmasının gereğini dillendirmeye başladı. Bir konuşmasında ise ''Eğer 3 üniversite kurulacaksa bunlardan birisi Yozgat'a kurulacaktır'' talimatını da vermişti.
Yozgat'ta bir üniversitenin kurulması için çalışmalar başladı. Dönemin kabine üyesi olan şimdiki TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Lütfullah Kayalar, Yozgat'ta kurulacak olan, daha doğrusu kurulması düşünülen üniversitenin altyapısını oluşturmak üzere çalışmalar başlattı.  Erciyes Üniversitesi'ne bağlı Meslek Yüksek Okulu'nun alanı genişletildi, yeni bölümler açılıp, yurt sorununa yönelik çalışmalar gerçekleştirildi. Ardından Gazi Üniversitesi'ne bağlı Yozgat merkezde, Cumhuriyet Üniversitesi'ne bağlı Akdağmadeni ilçesinde iki Meslek Yüksek Okulu öğretime açıldı. Bugün Rehabilitasyon Merkezi olarak hizmet veren bina da ''Rektörlük'' veya ''Tıp Fakültesi Hastanesi'' olabilir düşüncesiyle yaptırılmıştı.
1992 yılında ülke genelinde 5 üniversitenin daha kurulması gündeme geldi, bunlardan birisinin de Yozgat'a kurulacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Ne varki o yıllarda, üniversite kurulması talebini dillendirenlerden çok, üniversitenin kurulması halinde zarar vereceğini söyleyenler, hatta yazanlar daha etkin oldu. Sayın Cemil Çiçek, bunu zamanla dile getirip, ''Tavşan yamaca geçti, elimizdekini kaçırdık, şimdi tutmaya çalışıyoruz'' diyerek, halen anlatır.
O yıl kurulan 5 üniversiteden birisi Yozgat yerine Kırıkkale'ye kuruldu. Kırıkkale'nin birden bire gelişmeye başlaması karşısında bu kez Yozgat'ta da bir üniversite kurulması gerektiğine inananların sayısı arttı ve ardından dönemin Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ömer Demir'in girişimleri, işadamımız Erdoğan M. Akdağ'ın yatırımları ile Erciyes Üniversitesi'ne bağlı Yozgat Mühendislik Mimarlık Fakültesi' 1994-1995 eğitim öğretim yılında Mimarlık Bölümü ile öğretime açıldı. Sonrasında Fen Edebiyat Fakültesi kuruldu.
Aradan yıllar geçti. Şimdi Yozgat'ta ''Bozok'' ismi ile bir üniversitemiz var. Üniversitenin bulunmadığı herhangi bir il var mı? Yok... İlçelerde bile var olduğuna göre bunun övünülecek tarafı, ''Biz kurduk!'' değil de, ''Bozok Üniversitesi'ni biz geliştirdik, öğretim görevlisi sayısını biz 300'e, 500'e çıkarttık'' denmesi daha doğru olmaz mı?...
Eski defterleri açmayı pek sevmiyorum ama ne yapayım. Her fırrsatta ''Başkalarının yapamadığını biz yaptık, Yozgat'ta üniversite kurduk'' denilmesine karşılık, içerisinin doldurulamaması karşısında hatırlatmalarda bulunmaktan başka çare bırakmıyorlar.
''Belki'' diyorum, ''Belki söylemlerinin içini doldururlar'' düşüncesiyle olaya yaklaşıyorum.