YENİ kurulan derneklerimizden "Bozok Edebiyat Kültür ve Sanat Derneği" geçtiğimiz hafta sonu (Cumartesi günü) Hüzni Baba ve Hayri İnal Konağı'nda iki güzel etkinlik gerçekleştirdi. " Bozok'ta Hazın Günleri" adıyla yapılan etkinlikte Anadolu köylerinde güz döneminde yapılan kış hazırlıklarını gündeme taşıdı. Elbette ki amaç: gelenek ve göreneklerimizi unutturmamaktı. Dernek başkanı arkadaşımız Songül Yurdagül Aksoy kültür sanat adına Yozgat'ta bir şeyler yapmanın çabasında olan ve bu etkinliklere hanımların emeğini de katmayı planlayan bir kardeşimiz. Etkinliklerine sahip çıkma ve destek olma sözü veriyoruz.
Klasik şiir edebiyat toplantısının ötesinde halk Kültür'ünü yaşatmayı geleceğe taşımayı amaçlayan bu tür etkinlikler yaşatılmalı ve gençlere anlatılmalı diyoruz. Bunlar bizim öz kültürümüzdür. Çiğdem Pilavı etkinliğinden sonra bu ikinci etkinlik olarak Bozok Edebiyat Kültür ve Sanat Derneğinin hanesine yazılmış oldu.
Etkinliğin il dışından gelen konukları da vardı: Ramazan İler İşadamı. Yenifakılı Kültür Derneği Başkanı, Özcan Saygılı- Ak Parti Keçiören ilçe başkan yardımcısı, Melek Temel, Ozan Mahmut Karataş, Sanatçı Suzan Aydemir, Hülya Çapan, Ömer Yurdagül, Funda Çapan Özdemir, Ozan Nasibi, sunucu hemşerimiz Rifat Çakır, Yozgatlılar Vakfı Başkanı Durak Turan Düz gibi...
Ayrıca Yozgat'tan Katılan arkadaşlarımız da vardı: Osman Yüksel, Dursun Ayer, Topal Paşa- Rıza Doğangönül, İsmail Salman, Arzu Karademir, Erdoğan Bektaş, Keskin Özer gibi dostlarımızda misafirlerin arasındaydı. Biz de bu etkinliğe destek verenlerin arası da yerimizi aldık. Şair ve yazar kardeşlerimiz şiirlerini yorumladılar, âşık- ozan kardeşlerimiz de saz ve sözleriyle programa renk kattılar.
Karslı Ozan Mahmut Karataş ve Sanatçı kardeşimiz Suzan Aydemir birlikte seslendirdikleri parçalarla konuklara mutlu anlar yaşattılar. Ozan Nasibi güzel Türküleri ile Muhammed ve Sadet kardeşimiz halk Türküleri ile eski günleri yâd ettiler. Topal Paşa- Rıza Doğangönül Ağabeyin Sazlı sözlü feryadı gönül telimize dokundu. Kış hazırlarını anlatan ve yöremiz şivesiyle dile gelen şiirler büyük alkış aldı. Etkinlik kapsamında Hüzni Baba Konağı'nda şiir- edebiyat sohbeti gerçekleştirildi. Şiirler, ilahiler, deyişler ve atışmalar eski köy odası geleneğini anımsattı. Etkinliğin ikinci bölümü Hayri İnal Konağı'nda devam etti.
Katılımcılara yöresel yemekler ve Yozgat'ın meşhur yemeği Arabaşı ikram edildi. Köy Odası geleneği burada da devam etti. Söz ortaya düştü, sohbetin tadı çıkarıldı: Bozok'ta Hazın Günleri geleneği ve hanımların çaba ve gayreti yad edildi. Geleneksel hazırlıklardan söz edilip yaşanılan anılar- hatıralar anlatıldı.
Katılımcıları mutlu eden program gece geç saatlere kadar devam etti. Bozok'ta Hazın Günleri adıyla gerçekleştirilen bu ilk program büyük bir hazla takip edilip katılımcılardan övgü- beğeni topladı. Bozok Hazın Günleri etkinliğinin geleneksel hale getirilip her yıl devam edeceğini ve şiir - resim gibi materyallerin bir kitapta toplanacağını ifade eden başkan Songül Yurdagül Aksoy tüm katılımcılara ve konak görevlilerine teşekkür etti.
Yozgat Kültür- Sanat ve edebiyat adına umut vadeden derneğimizi ( Bozok Edebiyat Kültür ve Sanat Derneği'ni) tebrik ediyor nice güzel etkinliklere imza atmasını diliyoruz. Teşekkürler Bozok Edebiyat Kültür ve Sanat Derneği Yönetimi, Teşekkürler derneğin hanım başkanı Songül Yurdagül Aksoy, eline emeğine, yüreğine sağlık. Başarılarınız daim olsun kutluyoruz sizleri…