Ülkemizde; Ege, Akdeniz, Karadeniz, Marmara ve Güney Anadolu bölgelerinde kendiliğinden yabani olarak orman içlerinde yol kenarlarında, bağ ve bahçelerde yetişir.2-3m büyüklüğündedir.
    Çalı cinsi dikenli yaprakları, sert, beş parçacıklı, bileşik yaprak halinde ve oval biçimindedir. Yaprağının üst yüzü parlak altı mat ve tüylüdür. Haziran ve temmuz aylarında beyaz, kırmızı ve pembe renkte açan çiçekleri şemsiye biçimindedir. Meyveleri yaz sonunda olgunlaşır. Önce kırmızı daha sonra siyah renk alır. Ekşimsi tadı vardır. Çok yıllık bitkidir.
KULLANILAN KISMI:
Bitkinin tamamı
ETKİSİ:
    İdrar söktürmeye, ayak şişliğini indirmeye, kanı temizlemeye, ishali kesmeye, şekeri düşürmeye, gribe, soğuk algınlığına ve anjine, vücuda dinçlik vermeye, boğaz ağrılarına, ağız yarasına, diş eti kanamalarına, ateşi düşürmeye, harici yaralara, gözleri kuvvetlendirmeye, böbrek ve idrar yolları taş, kum ve iltihaplarına, rahim akıntısına, tansiyonu düşürmeye, sinirleri yatıştırmaya ve uykusuzluğa iyi gelir.
KULLANILIŞI:
    Kökü, yaprakları ve çiçeği kaynatılıp suyu içilir. Yaprakları kurutulduktan sonra toz haline getirilip sulu yaraların üzerine dökülür, meyveleri taze olarak yenir, kaynatılarak şurubu içilir, kompostosu ve reçeli yapılır. Çiçekleri dövülerek bala karıştırılıp yenir.
NOT:Yaprakları taze olarak toplanıp gölgede kurutularak kullanılır.
BÖRÜLCE
    Ülkemizin her bölgesinde genelde Akdeniz, Ege,Güney Anadolu bölgelerinde tarla ve bahçelerde yetiştirilir. Baklagillerdendir. Taze bitkisi fasulyeye benzer ancak daha dar, yeşil ve bitkisi daha etkilidir. Meyveleri böbrek biçimindedir. Ortası siyah, beyaz ve gri renktedir. Yıllık bitkidir. Tazesi ve kurusu kullanılır.
KULLANILAN KISMI:
    Meyveleri
ETKİSİ:
    Börek ve idrar yolları  iltihabı ve kumuna, üre düşürmeye, kansızlığa, kuvvet vermeye, vücudu rahatlatmaya, anne sütünü arttırmaya, harici yara ve yanıklara, balgam söktürmeye, harici kaşıntılara, kırık ve eziklere, zayıflığa, cilt güzelliğine ve lekelere, göğüs, akciğer hastalıklarına ve idrar yolları iltihabına iyi gelir.
KULLANILIŞI:
    Pişirilip yemeği yapılarak yenir. Taze bitkisi pişirilerek salatası ve yemeği yapılır. Kaynatılarak suyu içilir. Dövülüp toz haline getirilerek yutulur. Ayrıca bala karıştırılarak yenir.