Azerbaycan'da, Hazar Denizi'ndeki Güneşli petrol yatağı bünyesindeki 10. platformda çıkan yangın nedeniyle, 1 günlük ulusal yas ilan edildi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 6 Aralık tarihinin ülke genelinde ulusal yas ilan edilmesi yönünde karar imzaladı.
Aliyev, karar metninde şu ifadelere yer verdi: “4 Aralık'ta Güneşli petrol yatağı bünyesindeki 10. platformda güçlü kasırganın neden olduğu kazada, çok sayıda can kaybı yaşanmıştır. Hazar'da kaybolanların arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Hayatını kaybedenlerin ailelerinin kederini paylaşarak, 6 Aralık tarihinin ülke genelinde ulusal yas ilan edilmesi yönünde karar aldım.”
Hazar Denizi'ndeki Güneşli petrol platformunda fırtına nedeniyle doğalgaz boru hattında arıza oluştu. Arızanın ardından yangın çıktı. Yanan platforma müdahale için iki itfaiye, bir dalgıç ve bir römorkör gemisi gönderildi. Bölgede çıkan fırtına nedeniyle 8-10 metreye kadar ulaşan dalgalar yüzünden gemilerin platforma yakınlaşmasını zorlaştırdığı bildirildi.
10. platformda 4 Aralık'ta çıkan yangın sonrasında 33 çalışan kurtarılırken, 1 kişinin cesedine ulaşıldı. Denizde kaybolan 29 çalışanın arama kurtarma çalışması devam ediyordu.
Açıklanan bilgiye göre, dün Hazar Denizi'nde etkili olan kasırganın oluşturduğu dev dalgalar, kısmen çöken platforma ait yüksek basınçlı su altı gaz hattını tahrip etti ve yangın çıktı. Yangının hemen ardından platforma bağlı tüm petrol ve doğalgaz boruları kapatıldı. Buradaki 28 petrol ve doğalgaz kuyusunun faaliyeti durduruldu. Yangının sistemde ve borularda kalan gaz nedeniyle devam ettiği, alevlerin platformdaki petrol ve doğalgaz kuyularına geçmiş olabileceği öğrenildi.
Arama kurtarma çalışmaları, bölgeye gönderilen gemi ve helikopterle elverişsiz hava koşulları yüzünden güçlükle sürdürülüyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yangının sebebinin araştırılması için Başbakan Artur Rasizade başkanlığında bir komisyon kurulması talimatını verdi. SOCAR'ın doğalgaz ve petrol platformlarında 2014 yılında gerçekleşen kazalarda 42 işçi hayatını kaybetmişti.           
Rusya ile Türkiye arasında çıkan uçak krizinin ardından, Başbakan Davutoğlu hükümeti kurar kurmaz ilk ziyaretini Azerbaycan'a gerçekleştirmişti. Burada Davutoğlu ile Aliyev arasında bir görüşme gerçekleşmiş ve Azerbaycan'ın Rusya ile krizden etkilenmemesi için Türkiye'ye daha ucuza gaz satacağına yönelik açıklamalar yapılmıştı.
Azerbaycan platformunun Hazar Denizi'nde yanmasının ardından ortaya atılan iddialar arasında, Türkiye ile krizde olan Rusya'nın provokasyon amaçlı bir sabotaj eylemi yapmış olabileceği yönünde haberler yer aldı.
********************
Dostumuz, kardeşimiz ve can yoldaşımız Azerbaycan halkına baş sağlığı dilerken, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz. Bu olayda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah dan rahmet yakınlarına sabrı celil diliyoruz. 
Tüm Azerbaycan halkına, hayatlarını kaybeden işçi kardeşlerimizin yakınlarına- eş çocuk ve akrabalarına baş sağlığı diliyor, Azerbaycanlı kardeşlerimizin acısını paylaşıyoruz. Rabbim Azerbaycanlı kardeşlerimize bir daha bu tür acı yaşatmasın inşallah…Kaybedilen işçi kardeşlerimizin mekanları Cennet olsun…