Ülkemizin her bölgesinde bahçe ve tarlalarda yetiştirilen önemli kültür bitkisidir. Yaş ve kuru olarak kullanılır.
    50-75 cm büyüklüğündedir. Baharda açan çiçekleri pembe ve sarı renktedir.
    Beş taç yapraklı yaprakları ve meyveleri tüylüdür.
    Temmuz ve ağustos aylarında meyveleri olgunlaşır.
    Birkaç türü vardır.
    En makbulü çiçek bamya denilen küçük türüdür. Yıllık bitkidir.
KULLANILAN KISMI:
Çiçeği, meyvesi.
ETKİSİ:
Bağırsak tembelliğine, kırık ve eziklere, sinirleri yatıştırmaya, vücuda rahatlık vermeye, uykusuzluğa, kuvvet vermeye, idrar yolları iltihabına, rahim akıntısı ve iltihabına, böbrek tembelliği, kumu ve iltihabına, nefes darlığına, mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına, astım ve balgam söktürmeye iyi gelir.
KULLANILIŞI:
    Meyvesi pişirilip yemeği yapılarak yenir. Çiçeği ve meyvesi kaynatılarak suyu içilir. Lapası harici olarak eziklere kullanılır. Çiçekleri dövülüp bala karıştırılarak yenir.
ENGİNAR
    Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde bahçe ve tarlalarda yetiştirilir. 50-100 cm büyüklüğündedir.
    Baharda mor renkte çiçek açar. Tek sap üzerinde büyür.
    Sapının üzerinde toplu halde bulunan meyvesi kat kat parçalı şekilde sarılı durumdadır. Yaprakları grimsi, yeşil ve kül renginde dikenli ve parçalı olan çok yıllık bir bitkidir.
KULLANILAN KISMI:
    Çiçeği, yaprağı, meyvesi, tohumu.
ETKİSİ:
    İdrar söktürmeye, prostat hastalığına, karaciğer hastalığına, sarılığa, böbrek ve idrar yolları iltihaplarına, mafsal ve adale ağrılarına, safra söktürmeye, kuvvet vermeye, kandaki üre ve kolesterolü düşürmeye, kan şekerini düşürmeye, sinirleri yatıştırıp vücuda dirilik vermeye, kalp hastalıklarına ishali kesmeye, mide bağırsak sancı ve ağrılarına, selülite, saçları kuvvetlendirmeye ve kandaki yağları azaltmaya kullanılır. 
KULLANILIŞI:
    Tohumları  ve çiçekleri dövülerek bala karıştırılıp yenir.
    Çiçeği ve yaprağı kaynatılarak suyu içilir. Meyvesi pişirilip yemeği yapılır.