TAKVİM yaprakları 16 Ağustos 2001 tarihini gösteriyordu. Sivas’taki incelemelerini tamamladıktan sonra karayoluyla Ankara’ya geçerken Yozgat’a da uğrayan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, TEDAŞ Yozgat Müessese Müdürlüğünde bir süre dinlenirken, gazetecilerin sorularına da yanıt verdi. Bir süre önce Ankara’da yapılan toplantıda Yozgat Müessese Müdürü Sami Kovancı’nın kaçakları önleyip, tahsilatı artıracağı yönünde kendisine söz verdiğini hatırlatan Bakan Çakan, “Sözünü yerine getirmeyeni görevden alırım” diyerek tehdit etti. 
Ankara’da yapılan Müdürler toplantısında 81 ilin Müessese Müdürünün kaçağı önleyip, tahsilat oranlarını artıracaklarına ilişkin taahhütte bulunduklarını belirten Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, müdürlere verilen sürenin 31 Aralık 2001 tarihinde dolacağını söyledi. Çakan, “Taahhüt ettikleri oranı tutturamayan müdürleri, gerekirse 81 ilin müdürünü görevden almam gerekirse, alırım” dedi. Bakan Çakan, “Tahakkuka göre tahsilat oranlarının ne olacağını yaptığımız toplantıda İl Müdürlerimize söyledik. Yaptığımız çalışmanın karşılığını alamadığımız zaman, ürettiğimiz enerjinin karşılığı olan tahsilatlarımızı gerçekleştiremediğimiz zaman, hizmet üretmemiz, yatırım yapmamız mümkün değildir. Bu nedenle İl Müdürlerimiz üzerlerine düşen görevleri yapacaktır. Bizim niyetimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir. Dolayısıyla bütün belediyelerimiz taksitlendirmeye girecekler, borçlarını bu şekilde ödeyecekler. Belediye Başkanlarımızdan da ricamız taksitlendirme konusunda durumları nasıl elveriyorsa istedikleri şartlarda taksitlerle ödemelerini yapmalarıdır” diye konuştu.

Kuraklık nedeniyle enerji üretiminin düştüğüne de dikkat çeken Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, “Şu anda kuraklıktan dolayı normalde 31,5 milyar kilovat saat enerji üretmemiz gerekirken enerji santrallerimizde bu sene 19 milyar kilovat saat enerji üretim yapacak. Dolayısıyla enerji tüketimimiz her yıl yüzde 8 artarken, bu sene eksi seviyelerine düşüyor. Buna rağmen termik santrallerin kapasitesini artırmasan enerji sıkıntısı çekiliyor. Türkiye’yi enerjisiz bırakmamak için bütün tedbirlerimizi alıyoruz, ama mutlaka tahsilata özen göstereceğiz” ifadelerini kullandı

Sivas, Tokat ve Yozgat’ın işletme hakkı devri konusuyla ilgili hazineyle ilgili görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Bakan Çakan,  işletme hakkının devredilmesinden yana olduklarını söyledi. Çakan, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
Termik santrallerin işletme hakkı devirlerini, dağıtım işletme hakkı devrini ve 29 adet yap işlet devret projesini görüştük ve büyük bir ihtimalle Pazartesi günü netlik kazandıracağız. Aslında,  santrallerin işletme hakkı devrinin yapılması taraftarıyız, dağıtım işletme haklarının yapılmasının taraftarıyız. Çünkü özellikle doğuda kayıp kaçak oranları yüzde 70’ler civarında. Doğu Anadolu bölgesinde daha fazla yatırım yapılmamasına rağmen, kaçak kayıp oranının daha fazla olmasının sebebi ise iskan ve ruhsatları verilmeyen abone sayısı oldukça fazla. İskan ve ruhsatı olmayan abonelerimize enerji verişinde abone yapmamamızdan kaynaklanmaktadır. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor, belki önümüzdeki günlerde bu konuyu Bakanlar Kurulunda gündeme getirerek, çözüm arayacağız.”

Her gittiği şehirde ‘doğalgaz ne zaman gelecek?’ diye bir soruyla karşılaştığını da anlatan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, açıklamasının son bölümünde ise Doğalgazla ilgili gelişmelere yer vererek, şöyle konuştu: “Alacağımız doğalgazların hiçbir problemi yok. Çünkü bunlar elektrik şebekesinde olduğu gibi entelkorneksiyona giriyorlar. Yani Türkiye’de aldığım bütün gazları arzu ettiğim İl’e arzu ettiğimiz şekilde sevk etme imkanına sahibiz. Bu nedenle gaz nereden alınırsa alınsın Yozgat’la ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Tamamlanır tamamlanmaz gazı vereceğiz. Ana iletim hattını yaptıktan sonra son çıkardığımız kanuna göre yüzde 20’ye kadar belediyelerde şehir şebekesine ortak olmak suretiyle yatırımını yapacaklar. 57 ilimizin doğalgaza kavuşturulması için Botaş bütün imkanlarını kullanıyor. Ama eğer Botaş doğalgazla ilgili ücretini zamanında ödeyemezse, Teaş, Botaş’tan aldığı gazın ücretini ödeyemezse Tedaş Teaş’tan aldığı enerjinin ücretini ödeyemezse o zaman tıkanıklık olur.”

Bakanın Yozgat ziyaretinin ardından 10 gün geçti. TEDAŞ Yozgat Müessese Müdürlüğü alarma geçti. Kurum ve kuruluşlardan alacağı 5.3 trilyon liranın peşine düşen TEDAŞ Yozgat Müessese Müdürlüğü, borcu bulunanları son kez uyardı ve tahsilatın haciz yoluyla gerçekleştirileceğini duyurdu. Yozgat Tedaş Müessese Müdürlüğünün, Belediyelerden 1.5 trilyon, sanayiciler, mesken, resmi daire, KİT, ticarethane, içme suları ve diğer abonelerinden ise 3.8 trilyon lira alacağı bulunuyor. Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde tükettiği 205 milyar 278 milyon lira ile Resmi Daireler ilk sırada yer alıyor. Sanayiciler 80 milyar 958 milyon anapara ve 16 milyar 191 milyon gecikme faizi ile toplam 97 milyar 150 milyon lira ile ikinci sırada yer alırken, bunu 78 milyar 181 milyon anapara, 62 milyar 545 milyon gecikme faizi ile birlikte toplam 140 milyar 727 milyon lira ile tarımsal sulamalar izliyor.