Damar iltihapları, iyileşmeyen varis çıbanları,varis şişleri,  fistüller, donuk kabarcıkları, burun içindeki kabuklanmalar ve yanık yaralarında bu merhem oldukça yardımcıdır.
    Aynısafa Merhemi aynı zamanda kaşıntılı ayak mantarına karşı da güçlü bir yardımcıdır. Vajinal mantar hastalıklarında da, yıkamalar veya oturma banyoları uygulanabilir.
    50 gr kurutulmuş veya iki avuç dolusu taze bitki bir banyo için yeterlidir.  
Kullanım Biçimleri:
Çay Hazırlamak: Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki (yaprak, sap ve çiçek), orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla demlenir, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.
    Günde 3 bardak çay yeterlidir.
    Dıştan kullanım için hazırlanan çay için 2-3 misli bitki kullanılmalıdır.
    Aynısafa Tentürü:
    İki avuç dolusu ince kıyılmış bitki (sap, yaprak, çiçek) 1 litre kanyak veya elma sirkesi  içinde 14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda, arada bir çalkalanarak bekletilir.
    Süre sonunda tülbentten geçirilerek süzülür ve koyu renkli bir şişede saklanır.
    İçten kullanımlarda, D2 inceltisindeki tentür günde 3-5 kere, 15-20 damla, yarım kahve fincanı suya eklenerek alınır.
    Dıştan kullanımda D1 inceltisindeki tentür, yarım bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı eklenerek, kompres veya yıkama biçiminde kullanılır.
Şifalı Bitkilerin Kullanım Biçimleri-
Tentür Hazırlamak
    Oturma Banyosu: 
    İki avuç dolusu taze veya 100 gr kurutulmuş bitki, geceden 2 litre suya yatırılır.
    Ertesi gün, kaynama derecesine kadar ısıtılır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir.
    Aynısafa Merhemi: İki avuç dolusu ince kıyılmış taze bitki (sap, yaprak, çiçek) hazırlanır. 500 gr içyağı veya margarin, kızartma  yapılacakmış gibi kızdırılır ve içine bitkiler dökülür.
    Çıtırdaması beklenir, karıştırılır ve ateşten çekilir. Üstü kapatılarak, serin bir yerde gece boyunca bekletilir.
    Ertesi gün hafifçe ısıtılır, bir tülbentten geçirilerek süzülür ve merhem kaplarına aktarılır. Serin bir ortamda saklanmalıdır.
    Özsu Çıkarma:
    Yaprak, sap ve çiçekler iyice yıkanır, ince doğranır ve henüz nemliyken, mutfak robotunda suyu sıkılır.
    Kaynama Suyu (Yıkamalar için):
    Çeyrek litre suya bir yemek kaşığı dolusu bitki kullanılır.