Burcu Emlak sahibi Burcu Ilgaz, kiralık ev fiyatlarını ev sahiplerinin kendilerine göre belirlediğini ve piyasanın da bu nedenle yükseldiğini dile getirdi.

Haziran’dan sonra kiralık ev fiyatlarının daha da artacağını aktaran Burcu Ilgaz, “Genel olarak ev fiyatlarını belirleyen şey dairelerin mevkileridir. Kent Park ve Panorama mevkilerinde şuanda 10 bin liraya kiralık daire var. Ev sahibi 9’da dese 10’da dese o daire verilecek. Haziran ayından sonra kiralara hiçbir şekilde yetişemeyeceğiz. Bu durum onu gösteriyor” dedi.

“EV SAHİPLERİ KENDİNE GÖRE FİYAT BİÇİYOR”

Ocak ayında 4 bin liraya kiralanan dairenin bu sene 8 bin 250 liraya kiralandığını belirten Ilgaz, “Düğün sezonu açılıyor, tayin dönemi de açılıyor. Dışardan gelen her insan da yeni, içi yapılı, cephesi açık daire talep ediyor. Bu isteklere uygun daireler ise ya Kent Parkta ya da üniversite yolunda var. Ama ilk rövanştaki kesinlikle Kent Parkta. Geçen sene Kent Park’ta 2 bin liraya kiralanan bina bu sene 6 bin liraya kiralanıyor. Kent Park Panorama evlerini ocak ayında 4 bin liraya verilen geçen hafta 8 bin 250 liraya verildi. Yozgat’ta böyle bir kira piyasası var. Aynı binada 4 bin liraya oturan da var, 8 bin liraya oturanda var. Ev sahipleri de haklı olarak ‘Benim kiram düşük kalıyor’ diyor. Ev sahipleri kendine göre fiyat biçiyor” ifadelerini kullandı.

“DAİRE YETİŞTİREMİYORUZ”

Kira artışları hakkında açıklamada bulunan Ilgaz, “Depremzedelerin gelmesi en büyük etkendir. 15 bine yakın depremzede gelmişti. Zaten depremin olduğu haftadan sonra çok fazla gelen oldu. Daha dün 4 tane depremzedeye ev verdim. Daire yetiştiremiyoruz. Bir de devlet destek sağladığı için kiraya çok takılmıyorlar. Zaten Yozgat’ta kiralık daire sıkıntısı vardı. Depremzedeler de gelince ev sıkıntısı biraz daha arttı” şeklinde konuştu.

Flaş detay: Ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiriyor! Flaş detay: Ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiriyor!

“FİYATLARIN ÖNÜNE GEÇİLMİYOR”

Kira fiyatlarını emlakçıların belirlemediğinin altını çizen Ilgaz, şu ifadeleri kullandı; “Ev sahibi geliyor, ‘Benim dairem burası’ diyor. ‘4 bine verilir’ diyorum. ‘Ben 6 bine verilsin istiyorum’ diyor. Ben fiyatı oldukça aşağı çekiyorum ki kiracının cebinden fazla para çıkmasın diye. Kiralık evlerde alternatif az olduğu için ev fiyatını belirleyenler kesinlikle ev sahibidir. Satılık dairelerde alternatif daha fazla olduğu için fiyatı belirleyen alıcılardır. Devlet geçen sene fiyatları yüzde 25’e sabitledi. Bu fiyatların önüne geçilmesi mümkün değil. Burada iş tamamen ev sahipleri ile kiracıların elini vicdanına koyup orta yolda buluşması gerekiyor. Kimse enflasyonun bu şekilde tavan yapacağını tahmin edemezdi. Fiyatlar çok yüksek. Yozgat gibi bir yerde bu kiraların kesinlikle olmaması gerekiyor. Asgari ücret bandında fiyatların Yozgat’ta olmaması lazım.” Melike Aslı Arslan

Editör: İleri Sosyal