Ağız iltihaplarına- yaralarına karşı faydalı bitkiler:
Hatmi, lavanta,
Mersin, misvak,
Parmak otu, sumak, yoğurt otu
Ağız kokularına karşı yararlı  bitkiler:
    Kakule, karanfil, sakız ağacı
    Ağız içindeki yaraların tedavisi için armut yenir veya hoşafı içilir.
Ayva kan kusmayı ve ağızdan gelen suyu engeller. Ayva gece ağızda salya gelmesini önler.
Biber ağız salyasını artırır.
Böğürtlen dil, diş, ağız iltihaplarında kullanılır. Bir tutam böğürtlen yaprağı 1 bardak suda kaynatılır. Bu su ile gargara edilir.
Ağrı  kesici bitkiler:
    Adam  otu, arpa,
    Çam, çörek otu, güzel avrat otu,
    Kekik, kenevir,
    Keten, köpek üzümü,
    Lavanta, menekşe, nar, yaban yasemini.
Akciğer hastalıkları  tedavisinde faydalı bitkiler ve gıdalar:
Ihlamur, nar, sığır gözü
Alerjilere karşı kullanılabilecek bitki:
Isırgan otu
Antiseptik olarak kullanılabilecek bitkiler ve gıdalar:
Akasya, altın kökü, bal,
Karanfil, kaşık otu,
Kekik, koca yemiş,
Limon, mersin,
Nane, okaliptüs,
Sarımsak, sumak,
Turp, yoğurt, zemzem.
Apseye karşı faydalı  bitkiler:
    Lahana, marul
Arı  sokmasına karşı faydalı bitkiler ve gıdalar:
    Domates, fesleğen, soğan
Astıma faydalı  bitkiler ve gıdalar:
    Ada çayı,
    Deniz üzümü,
    Gelincik, lahana.
Ayak şişliklerine- ağrılarına faydalı  bitkiler ve gıdalar:
    Ada soğanı, ahududu, çiğdem.
Bademcik iltihaplarına karşı kullanılacak bitkiler:
    Ada çayı, ebegümeci, gül, limon
Bağırsak çalıştırıcı bitkiler ve gıdalar:
    Bal, çilek, Domates, kırlangıç otu,
    Marul, nar, pirinç,
    Sahlep, tarhana, üzüm
Bağırsak temizleyici bitkiler ve gıdalar:
    Demir hindi, Kabak, karpuz, kavun,
    Lahana, papatya