İnci Taneleri Azem’in kızı belli oldu! Nehir karakterine kim hayat verecek! İnci Taneleri Azem’in kızı belli oldu! Nehir karakterine kim hayat verecek!

Sorgun Uşaklı Höyük'te gerçekleştirilen kazı çalışmaları sırasında 2018 yılında keşfedilen, Hititlerin fırtına tanrısı Teşub'a adanmış bir tapınağın avlusundan günümüze ulaşan 3500 yıllık çok renkli mozaik taban, antik dönem mozaiklerinin öncüsü olarak nitelendiriliyor.

ata yozgat (3)

Uşaklı Höyük'te bulunan MÖ 15. yüzyıla ait Hitit tapınağının kalıntıları arasında gün yüzüne çıkan bu mozaiğin, 3147 adet düzensiz şekilli taştan oluştuğu belirlendi.

ata yozgat (1)-1

Şuana kadar açığa çıkarılan bölge, yaklaşık olarak 3x7 metre ölçülerindedir. Taşlar, düz bir düzen içinde yerleştirilmiş olup, birbirine tam olarak temas etmemekte ve koyu ile açık renklerde geometrik desenler oluşturmaktadır.

ata yozgat (2)

Bu 3500 yıllık döşeme taşlarının keşfi, Kerkenes Dağı'nın karşısındaki Uşaklı Höyük'te yapılan kazı çalışmalarının önemini ortaya koymaktadır. Mozaiğin Akdeniz mozaiklerinin öncüsü olarak kabul edilmesi, Tunç Çağı'ndaki Hititlerin günlük yaşantılarına dair değerli bilgiler sunmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi