Türk kahvesinin kendine özgü bir yapım şekli, sunumu ve tadıyla Türk kültürünün önemli bir parçası olduğuna dikkat çeken Ursavaş, vatandaşları hazır ve paketli kahvelere karşı uyardı.

Yozgat Kahveci (1)-1

Bakan Göktaş açıkladı… Zamlı ödemeler hesaplara yatmaya başladı! Bakan Göktaş açıkladı… Zamlı ödemeler hesaplara yatmaya başladı!

Ursavaş, gerçek Türk kahvesinin, bildikleri ve güvendikleri esnaflardan alınması gerektiğini vurguladı. “Kahve çekirdeklerinin, müşterilerin gözü önünde taze olarak çekilmesi, hakiki Türk kahvesinin lezzetini ve sağlığını artıran önemli bir faktördür” diyen Ursavaş, hakiki kahvenin hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olduğunu belirtti.

Yozgat Kahveci (8)

“TÜRK KAHVESİNİN YETİŞTİĞİ YER ORTA AMERİKA”

Türk kahvesinin Türkiye’de yetişmediğini de dile getirerek, yanlış bir kanaati düzelten Murat Ursavaş, “Türk kahvesi, Türkiye’de yetişmeyen bir üründür. Orta Amerika, özellikle Guatemala ve Venezuela gibi ülkelerde yetişir. Türk kahvesi, sadece kavrulma ve çekilme işlemlerinden sonra bu ismi alır” dedi. Kahvenin, dünya çapında önemli bir ticaret ürünü olduğunu hatırlatan Ursavaş, dünya genelinde petrolün ardından en büyük ticaretin kahve ticareti olduğunu ifade etti.

Ursavaş, “Dövizdeki dalgalanmanın kahve fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Doların bir lira oynaması bile kahve fiyatlarına hemen yansır. Bunun vatandaşın veya hükümetin suçu olmadığını unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.

Yozgat Kahveci (6)

“KÜLTÜREL BİR MİRAS”

Yenice Baharat’ın sahibi Mustafa Yenice ise, Türk kahvesinin yalnızca bir içecek olmanın ötesinde, kültürel bir miras olduğunu söyledi.

Türk kahvesinin hazırlanışının özel bir süreç olduğunu belirten Yenice, “Türk kahvesi, taze çekilmiş kahveyle suyun cezvede karıştırılarak pişirilmesiyle yapılır. Bu süreç, kahvenin kıvamını ve lezzetini doğrudan etkiler. Türk kahvesinin hazırlanışı, sadece bir içecek değil, Türk kültürünün bir parçasıdır” dedi.

Yozgat Kahveci (3)

TÜRK KAHVESİ YAPIMINI ANLATTI

Türk kahvesinin pişirme tarzı ve sunumunun, kültürel değerler açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Yenice, kahvenin dost sohbetlerinde ve geleneksel anlarda önemli bir yeri olduğunu belirtti.

Yenice, bu geleneksel yapım şeklinin korunmasının önemini vurgulayarak, deneyimlerinin kahveseverler için bir rehber olmayı sürdüreceğini söyledi.

Muhabir: Alpaslan Demir-Hüseyin Buğdaycı