Yüksek sıcaklıkta oruçlu olarak çalışan pide ustaları, bu zorlu şartlara alıştıklarını ve her Ramazan ayında geleneksel lezzetleri sofralarla buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ediyor.
Ramazan ayında, Yozgatlı fırıncı ustaları iftar sofralarına sıcak sıcak pideler sunabilmek için gece gündüz demeden çalışıyor. Özellikle Yozgat'a özgü ramazan pidesi, yağlı kete ve parmak çörek gibi geleneksel tatları hazırlamak için 450 dereceye kadar ısınan fırınların önünde mesai yapan ustalar, günde 6-7 saat boyunca bu yüksek sıcaklık altında çalışmalarına devam ediyor.
Yozgat'taki fırın ustaları, yüksek sıcaklıkta uzun saatler boyunca oruç tutarak çalışmanın zorluklarına alıştıklarını söylüyor.
Pide ustası Kenan Kartal, günde yaklaşık 7 saat boyunca 450 dereceye kadar ısınan fırınların başında çalıştıklarını belirterek, “Ramazan pidesi, yağlı kete ve parmak çörek gibi geleneksel lezzetleri yapıyoruz. Kolay desek yalan olur ama biz gerçekten alıştık. Bu mübarek ayda Allah sabrını veriyor. Vücut alıştı, zor oluyor ama bizim için artık kolay. Hem oruçlu hem de yüksek sıcaklıkta çalışmak gerçekten zor ama bu geleneksel işimizi yapmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Fırıncı ustası Kartal, fırıncılık mesleğinin geleceği konusunda endişelerini dile getirerek, “Yozgat’ta gençlerin bu mesleğe ilgi göstermemesi en büyük sorunlarımızdan biri. Çırak bulmak çok zorlaştı. Eskiden okuldan sonra çıraklık yapacak gençler gelir, ustalarını yetiştirmeyi kabul ederdi. Ancak son yıllarda bu durum neredeyse yok oldu. Biz kendi elimizden geldikçe gençleri yetiştiriyoruz ama bu kadar ağır bir mesleği yapmak isteyen genç sayısı çok az. Bu meslek kaybolursa, Yozgat’ın geleneksel fırıncılık sanatı da bitmiş olacak” şeklinde konuştu.
Fırıncılar, ramazan ayının başından itibaren büyük bir yoğunlukla çalıştıklarını ifade etti. Fırıncı Mustafa Ergin, “Fırınlarımızda sıcak sıcak pidelerimizi hazırlıyoruz. Zor oluyor tabii, oruç tutuyoruz, ama ekmek paramız bu. Müşterilerimizi memnun etmek için gece gündüz çalışıyoruz. Ramazan ayında işler daha da artıyor, talep yüksek. Yozgatlılar ramazan pidelerini ve geleneksel tatları sofralarından eksik etmeden iftarlarını yapıyorlar. Biz de onlara bu tatları en iyi şekilde sunmak için çaba sarf ediyoruz” dedi.
Ergin, ayrıca fırına gelen müşterilerinin kendilerine “Ustalar oruç tutuyor mu?” şeklinde sorular sormasına da değinerek, “Bazen müşterilerimiz ‘ustamız oruç tutuyor mu?’ diye şaşkınlıkla soruyor. Biz de ‘tabii ki tutuyoruz’ diyoruz. Ramazan ayında biz de diğer oruçlu insanlar gibi zorluklarla mücadele ediyoruz ama bu mesleği seviyoruz ve geleneklerimizi yaşatmak için var gücümüzle çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Yozgat’taki fırınlar, ramazan ayı boyunca şehrin farklı noktalarından gelen talepleri karşılamak için sabahın erken saatlerinden akşam namazına kadar aktif olarak çalışıyor. Yozgatlılar, iftar vakti için sıcak pide almanın yanı sıra, geleneksel tatları ve ramazan çöreklerini de fırınlardan temin ediyor. Bu yoğun dönemde fırıncılar, sıcak pideleri hemen pişirip, müşterilerine sıcak bir şekilde sunabilmek için yoğun bir mesai harcıyor.
Yozgat’taki fırınlar, ramazan ayında sadece iftar sofralarına lezzet katmakla kalmayıp, aynı zamanda bu geleneksel işin yaşatılmasına ve yeni nesillere aktarılmasına katkı sağlıyor. Fırıncı ustalarının büyük bir özveriyle çalışmaları, Yozgat’taki ramazan atmosferine de ayrı bir renk katıyor.