Yüksek enflasyon ve artan maliyetler, çarşıda, pazarda ve marketlerde gözle görülür bir şekilde etkisini gösteriyor.

Özellikle gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışları, ramazan kolileri ve iftar menülerindeki zamlarla birlikte, Yozgatlıları da zorluyor.

20 Günde Yüzde 30 Zam (8)

RAMAZAN KOLİLERİNDE YÜZDE 70'E VARAN ZAMLAR

Yozgat’taki büyük market zincirlerinde satılan ramazan kolileri, geçen yıla oranla yüzde 50 ile yüzde 70 arasında zamlandı.

Carrefour, Migros ve Şok gibi marketlerde ramazan kolilerinin fiyatları, 234 liradan başlayıp, özel kolilerde bin 440 liraya kadar ulaşabiliyor.

Yozgat’ta özellikle tarım ürünleri ve yerel gıda maddelerinin bolca bulunmasına rağmen, kolilerdeki fiyat artışları, ilçedeki her gelir grubunu etkileyen bir sorun haline gelmiş durumda.

Kolilerin içerikleri genelde sabit kalmakla birlikte, bazı marketlerde ürün miktarları azaltılmış ve bazı markaların içeriklerinde değişiklikler olmuş.

Yozgat’ta daha çok temel gıda maddeleri olan sıvı yağ, pirinç, şeker, çay, bulgur ve makarna gibi ürünlerin yer aldığı koliler, büyüdükçe içerik çeşitleniyor.

Ramazan (3)

İFTAR MENÜSÜ FİYATLARI YÜKSELDİ

Yozgat'ta dışarıda iftar yapmayı planlayanlar, bu yıl geçen yıla göre oldukça yüksek fiyatlarla karşılaşıyor.

Yozgat’taki restoranlarda, iftar menülerine yüzde 30 ile yüzde 70 arasında zam yapıldığı gözlemleniyor.

Esnaf lokantalarında kişi başı fiyatlar 350-500 lira arasında değişirken, standart restoranlarda ise 750 liraya kadar çıkabiliyor.

Lüks mekanlarda ise fiyatlar bin lira ile bin 500 lira arasında değişiyor. Özellikle lüks mekanlarda kişi başı fiyatlar 2 bin lirayı aşabiliyor.

Yüzde 100 Zam! (5)

HURMA FİYATLARI CEP YAKIYOR

Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olan hurma, bu yıl Yozgat'ta da cep yakıyor.

Geçen yıl 350 lira ile 450 lira arasında satılan hurmalar, bu yıl 450 lira ile 700 lira arasında değişen fiyatlarla raflardaki yerini alıyor.

Medine meşruk hurması 450 lira, Sugai hurması 490 lira, Peygamber hurması 570 lira, Kudüs hurması 580 lira, Seçme Medine hurması 650 lira ve iri boy Kudüs hurması ise 700 liradan satışa sunuluyor.

Yozgat’ta hurma talebinin artması, özellikle Ramazan ayında, fiyatların yükselmesinin en önemli sebeplerinden biri olarak öne çıkıyor.

Yüzde 100 Zam! (3)

FİYAT ARTIŞLARININ TEMEL SEBEPLERİ ARTAN MALİYETLER

Yozgat’ta da yaşanan fiyat artışlarının temel nedeni, üretim ve tedarik zincirindeki maliyetlerin yükselmesi olduğu söyleniyor.

Enerji, lojistik ve ham madde fiyatlarındaki artış, gıda sektörünü olduğu kadar restoranlar ve perakendecileri de etkiliyor.

Bayram öncesi akaryakıta peş peşe zam! Bayram öncesi akaryakıta peş peşe zam!

Bu durum, Yozgat’taki yerel pazarlarda ve marketlerde, temel gıda maddelerinin fiyatlarının hızla yükselmesine neden oluyor.

Özellikle ramazan ayında, bu artışlar Yozgatlılar için daha fazla ekonomik yük oluşturuyor.

Muhabir: Hakan Demirbaş