Yaz aylarının gelmesiyle birlikte doğa rengârenk çiçeklerle canlanırken, özellikle Yozgat'ta papatyalar doğayı süslemeye başladı. Beyaz yaprakları ve sarı ortasıyla dikkat çeken papatyalar, sadece görüntüsüyle değil, sağlığa olan katkılarıyla da vatandaşların ilgisini çekiyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte doğada kendiliğinden yetişen papatyaların artması, hem görsellik hem de şifa alanında ilgi çekiyor.

Papatya çayı, halk arasında stresten arınma ve rahatlama amacıyla sıkça tercih edilen doğal içeceklerden bir tanesi. Kurutulmuş papatya çiçekleriyle ya da hazır sallama çay seçenekleriyle kolayca hazırlanabilen içecek, özellikle yoğun iş temposuna sahip bireyler ve sınav kaygısı yaşayan öğrenciler için rahatlatıcı bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Bitkisel ürünler üzerine yapılan çalışmalar papatya çayının çeşitli sağlık sorunları üzerinde olumlu etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor. Papatya çayının bilinen bazı faydaları arasında şunlar yer alıyor: Bağırsakları çalıştırıcı etkisi, regl ağrılarını hafifletmesi, iştah açıcı özelliği, ağız içi yaralara iyi gelmesi, boğaz enfeksiyonlarını yatıştırması, uyku düzenleyici etkisi, mideyi rahatlatması, tansiyonu dengelemesi, sinüzite iyi gelmesi.

Doğaya Güzellik, Vatandaşa Şifa 2

FAYDALARI NELER?

Uzmanlar ise papatya çayının faydalarını şu şekilde anlatıyor: “Spazm çözücü, gaz giderici, vücuttaki iltihabı reaksiyonu önleyici, sinüzite iyi gelici etkilerinin yanında, gastrit ve ülserli hastalarda önemli iyileşme ve rahatlama sağlar. Bir faydası bağ ağrılarının giderilmesinde etkili oluşudur. Baş veya bel ağrılarının geçirilmesi için suyu kaynatılarak bu su ile ağrıyan bölge ovulur veya yıkanır. Vücudun tazelenmesi, hücrelerin yenilenmesi ve zinde kalmak için suyu kaynatılarak banyo suyuna ilave edilebilir. Saçların parlaklık kazanması, sağlıklı bir görünüme sahip olması için çayı ile saçlar yıkanabilir. Romatizma ağrılarının da tedavisinde kullanılabilen, sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlayarak kabızlığı önler. Yağı ile ağrılar dindirilebileceği gibi, bu şifalı bitkinin suyu ile egzama ve sedef hastalıkları iyileştirilebilir. Papatya özellikle çayı olarak da tüketilebilmesi sebebiyle vücuda birçok fayda sağlar. Çayı içilmesi sayesinde sindirim sisteminin rahatlaması, kadınların adet (regl) dönemlerindeki ağrılarının giderilmesi sağlanabilir. Ayrıca papatya çayı iştah açar, hemoroid (basur) tedavisinde de kullanılabilir. Bu şifalı bitkinin çayı gargara yapılmak suretiyle kullanılarak boğaz ağrıları ve ağız yaralarının tedavisinde kullanılır. Diş ağrıları için ve uykusuzluğa karşı da çayı faydalıdır. Arpacık tedavisinde 1 çay bardağı kaynak suya, 1 kahve kaşığı ufalanmış çiçeği konur. 15 dakika bekletildikten sonra ince ve temiz bir tülbentten süzülür. Bu suya küçük bir parça pamuk batırılıp göz kapağının üstüne konulur. Pamuk, soğudukça yenisi ile değiştirilir. Göz çapaklanması için ise bu su ile gözler silinir. Bağırsak gazları, hazımsızlık ve idrar söktürücü etkileri için 3 çay kaşığı bitki fincana konur ve üzerine kaynar su dökülür, üzeri kapanarak 5-10 dakika demlenir. Yudum yudum içilmesi önerilir. Bağırsak solucanları için 1 bardak kaynar suya 2 çay kaşığı bu şifalı bitkiden atılır, 10 dakika demlendikten sonra içilir. Bu tedaviye sabah akşam olmak üzere 4-6 hafta devam edilir. Son iki üç haftada çaya aynı miktarda sinameki müshil olarak katılır. Burun tıkanıklığı için 4 su bardağı suya, 2 çorba kaşığı çiçeği konur. Kaynatılır. Buharı derin derin solunur. Gastrit tedavisi için kıyılmış 1 yemek kaşığı çiçek fincana konur üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir süzülür. Çayı taze hazırlanarak günde 3-4 defa içilebilir. Sonradan olan kulak sağırlığı için 10 adet bitkiden toplanarak iki çay bardağı zeytinyağına konulur ve 30 gün güneşte bekletilir. Kulak sağırlığının geçirilmesi için 30 gün sonunda zeytinyağı sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez kulağa damlatılır. Romatizma tedavisi için nane ile beraber zeytinyağına koyulur, güneşte bir ay bekletilir. Sonra bu karışımı romatizma ağrısı olan yere yedirerek masaj yapılır. Bitki, kekik, nane, ıhlamurla beraber kaynatılıp içilirse bu içecek de romatizmaya iyi gelir. Bu şekilde çay şeklinde, yağ şeklinde yada taze şekilde çiçekleri kullanılabilen bir bitkidir. Ayrıca kurutularak da kullanılır. Hastalıkları önlemek için ve hastalıklara karşı korunmak için bu şifalı bitkiyi çok çeşitli şekillerde kullanmak mümkündür.”

Doğaya Güzellik, Vatandaşa Şifa

NASIL DEMLENİR?

Pre-diyebet hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?
Pre-diyebet hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?
İçeriği Görüntüle

Papatya çayının nasıl demlemek gerektiğini merak edenler için uzmanlar şu bilgileri aktardı: “1 su bardağı kaynar su için 2-3 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya yeterli olacaktır. Papatyanın üzerine kaynar suyu ekleyip 5 dakika demlenmeye bırakın. Süzdükten sonra içine bal, limon, zencefil vs atabilirsiniz. Günde 1-2 fincan papatya çayı içebilirsiniz. Uyku verdiğinden akşam saatlerinde tüketebilirsiniz.” 

Muhabir: Emre Akses