Yozgat’ta kış aylarının en lezzetli geleneksel tatlarından biri, annelerin maharetli ellerinde şekil bulan yufka ve döndürme kış aylarının vazgeçilmezi haline geldi.
Damaklarda lezzetli tat bırakan yufka ve döndürme annelerin maharetli ellerinde şekil buluyor.
Un, tuz ve suyla katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan hamur, her biri özenle açılan bezelerle inceltilip yufka haline geliyor. Oklavalarla açılan incecik yufkalar, ardından ateş üzerinde bulunan sacda pişirilerek sıcak ekmeklere dönüşüyor.
Yufka, özellikle soba üzerinde ısıtılıp arasına çanak peyniri ve tereyağı sürülerek döndürme yapılınca, ortaya çıkan eşsiz lezzet, anlatmakla tarifi zor bir hal alıyor. Yufkanın üzerine dökülen bulgur pilavı ve yanında servis edilen turşu ise, bu nefis yemeği tamamlayan unsurlar olarak sofraları şenlendiriyor. Kış aylarının vazgeçilmezi haline gelen bu geleneksel tatlar, hem damakları hem de kalpleri ısıtıyor.