Yozgat Defterdarı Osman Koçaş, bu süreçle ilgili yaptığı açıklamada, denetimlerin kapsamı hakkında bilgi verdi.

Kayıt Dışı (3)

“YOZGAT’I TARAYACAĞIZ”

Koçaş, "Yozgat'ı tarayarak kayıtdışı ekonomiyle mücadele edeceğiz. 12 kişilik bir ekip kurarak Yozgat'ı parsellere ayırdık ve elimizden geldiğince denetimleri gerçekleştireceğiz. Belge düzensizliği, Katma Değer Vergisi (KDV) oranları ve kayıtdışı durumları kontrol edeceğiz. Kayıt dışı ekonomi eylem planı çerçevesinde kayıt dışı ekonomi ile mücadele bağlamında denetimlerimizi başlatıyoruz. Halkımıza duyurulması çok önem arz etmektedir. Bizim amacımız bağcıyı döğmek değil üzüm yemek. Böyle bir uygulamayı basınımızın sayesinde vatandaşlarımızı uyarmak istedik. Vatandaşlarımızı uyaralım istedik” diye konuştu.

Kayıt Dışı (4)

“TÜRK VERGİ SİSTEMİNDE DE ÜÇ KAYNAK ÜZERİNDEN VERGİ ALINMAKTADIR”

Vergi kamu giderlerinin en önemli finansman kaynadığı olduğunu söyleyen Koçaş, “Vergi gelir üzerinden alınıyor. Gelir ise kişilerin bir yıl içerisinde elde etmiş oldukları kazançlarını sabit tutana gelir denir. Türk vergi sisteminde de üç kaynak üzerinden vergi alınmaktadır. Bu üç kaynak üzerinden vergi alınmaktadır. Gelir üzerinden, harcamalar üzerinden, servetler üzerinden vergi alınıyor. Bizim üzerinde durduğumuz nokta harcamalar üzerinden alınan vergilerdir. Türk vergi sisteminde yaklaşık yüzde 50 üzerindeki kısım harcamalar üzerinden alınan dolaylı olarak alınan vergilerden oluşmaktadır. Türk vergi sisteminde beyana dayanak esastır ve belge düzeni esastır. Belge düzeni olmazsa vergi gelmez. Bir mal hareketi ve hizmet hareketi mutlaka bir belgeye dayanması gerekir. Bir yerden bir yere giden mal hizmeti mutlaka belgeye dayanması gerekir. Belge olmazsa vergi olmaz. Türkiye ve Yozgat’ta olmak üzere belge düzensizliği dikkat çekiyor” şeklinde konuştu.

Asgari ücretin belirlenmesine garip talep! Asgari ücretin belirlenmesine garip talep!

Kayıt Dışı (1)

“KAYIT DIŞILIK BİR HIRSIZLIKTIR”

Koçaş, “Kayıt dışılık bir hırsızlıktır kayıt altında çalışan mükelleflerin hakkını kasteden eden bir hırsızlıktır. Vatandaşlarımızın hakkını kasteden bir hırsızlıktır. Kayıt dışı ekonomi eylem planı tek başına mali idari yürütülen bir durum değildir. Maliye Bakanımız her gün televizyonlarda ve sosyal medya hesaplarından bu konuları açıklıyor. Kayıt dışı ile mücadele eylem planı topyekûn yapılması gerekiyor. Mali idareye büyük görevler düşüyor ama vatandaşlarımıza da büyük görevler düşüyor. Yanı başındı kayıt dışı çalıştıran bir mükellefimiz şikayet edilmiyor ve göz yumuluyor. Vatandaşlarımızı yanlış pos cihazlarının kullanılması noktasında uyarılar yapıyoruz. Mükelleflerimiz bankalardan yeni nesil cihazlar almakta. Eski pos cihazlarından dolayı mükelleflerimiz yanlış evrak düzenliyorlar. Pos cihazlarından alınan belgelerin doğruluğunu zor anlaşılıyor. Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde verilen pos cihazlarının doğru pos cihazı olup olmadığını kontrol etmeleridir. Vatandaşlarımız alışveriş yapınca mutlaka belge istemeleri gerekir. Belgelerin doğruluğunu kontrol etmeleri gerekir. Vatandaşlarımızın poz cihazında bakacağı ve doğru bir belge olup olmadığını kontrol etmesidir. Vatandaşlarımız Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarında tereddütte düşerse Defterdarlığa başvurmaları gerekmektedir. Bir belge düzenlememenin cezası 10 bin lira bu durum ikinci kez olursa 20 bin lira bu cezalar kademeli olarak artıyor. Vatandaşlarımız gördükleri yanlışı bizlere bildirmeleri gerekiyor. Bir alışveriş 7 bin lirayı geçiyorsa mutlaka bankalar ve finans kurumları marifetiyle belgelendirilmesi gerekiyor. Kira ödemeleri, işyeri, konut kira ödemelerinde mutlaka bankalar aracı kılınması gerekiyor” diye konuştu. 

Muhabir: Alpaslan Demir