Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü Ömer Şentürk, hububat hasadı sonrasında yasak olmasına rağmen bazı üreticiler tarafından gerçekleştirilen anız yakma uygulamasının ciddi çevresel, tarımsal ve ekonomik zararlara yol açtığını belirterek vatandaşları uyardı.
Şentürk yaptığı açıklamada, anız yakmanın toprağın fiziksel ve biyolojik yapısını bozduğunu, doğal dengeye zarar verdiğini ve kontrolsüz yangınlara neden olabildiğini ifade etti.
“ANIZ YAKILMASI ORMAN VE TARIM ALANLARINI TEHDİT EDİYOR”
Yozgat genelinde hasat sonrası anız yakılmasının yasak olmasına rağmen, alışkanlık ve bilgi eksikliği nedeniyle bu tür olaylarla karşılaşıldığını dile getiren Şentürk, “Anız yakılması; orman yangınlarına, enerji iletim hatlarının yanmasına, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçramasına, trafik kazalarına ve yerleşim yerlerinin tehdit altına girmesine neden olmaktadır. Her yıl milyonlarca liralık maddi kayıp yaşanmaktadır” dedi.
“TOPRAĞIN VERİMLİLİĞİ DÜŞÜYOR, DOĞAL YAŞAM ZARAR GÖRÜYOR”
Anız yakmanın toprağın içerisindeki faydalı canlıları ve organik maddeyi yok ettiğini vurgulayan Şentürk, şunları kaydetti: “Anız yakılan topraklarda bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta, zamanla verimli araziler çorak hale gelmektedir. Ayrıca, toprakta su ve rüzgâr erozyonu artmakta, bu da toprağın en değerli üst katmanının kaybına yol açmaktadır. Ekosistemdeki doğal denge bozulmakta, zararlı böcekler ve hastalıklar yaygınlaşmaktadır.”
ALTERNATİF UYGULAMALAR TAVSİYE EDİLDİ
Hububat hasadının mümkün olduğunca alçaktan yapılması gerektiğini belirten Şentürk, biçerdöverden çıkan sap ve samanların balya yapılarak yem, altlık ya da sanayi hammaddesi olarak değerlendirilmesini önerdi. Geriye kalan anızın ise sap parçalayıcı makinelerle parçalanarak toprağa karıştırılması gerektiğini söyledi.
Bu yöntemin toprağa birçok fayda sağladığını vurgulayan Şentürk, “Anızın toprağa karıştırılması hem doğal yapıyı korur hem de anız yangınlarının doğuracağı zararlardan kaçınmayı sağlar” ifadelerini kullandı.
“ANIZ YAKANA YASAL İŞLEM UYGULANACAK”
Yozgat’ta hiçbir şekilde kontrollü anız yakılmasına dahi izin verilmediğini hatırlatan İl Müdürü Şentürk, şu uyarıda bulundu: “Anız yangınına sebep olanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca yasal işlem uygulanacaktır. Tüm çiftçilerimizin ve vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermeleri büyük önem taşımaktadır.”