AFAD personeli Büşra Erdoğan, olası afet durumlarında neler yapılması gerektiğini anlattı.
ACİL DURUM ÇANTASINDA NE OLMALI ?
Erdoğan, yaptığı bilgilendirmede Acil durum çantasında mutlaka bulunması gereken malzemeleri şöyle sıraladı: fener, radyo, yedek piller, termal battaniye, ilk yardım çantası, kişisel hijyen ürünleri (el sabunu, diş fırçası, diş macunu), yedek kıyafetler ve her kişi için yeterli miktarda su ile uzun ömürlü gıdalar (konserve). Bu malzemelerin altı ayda bir kontrol edilmesi ve gerekirse yenilenmesi gerektiği, özellikle ilaçların düzenli olarak güncellenmesinin hayati olduğu belirtildi. Evcil hayvan sahiplerinin de hayvanların mama ve yiyeceklerini çantaya eklemeleri gerektiği ifade edildi.
Büşra Erdoğan, bu çantaların her zaman kolay erişilebilir yerlerde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, evden çıkmadan önce doğalgaz, su ve elektrik vanalarının mutlaka kapatılması gerektiği belirtildi. Büyük depremlerden sonra elektriklerin kesilebileceğini ve tekrar geldiğinde yeni kazaların önüne geçmek için bu vanaların kapalı tutulmasının önemine dikkat çekti.
DEPREM ANINDA NE YAPILMALI ?
Deprem anında "çök, kapan, tutun" hareketinin yapılması gerektiği, kesinlikle balkon ve merdivenlere kaçılmaması gerektiği hatırlatıldı. Cam kenarlarından uzak durulmalı ve sağlam bir nesneye, örneğin masanın bacağına, tutunarak korunma sağlanmalıdır. Deprem sona erdiğinde ise çanta alınarak vanalar kapatılmalı ve dışarı çıkılmalıdır.
Yetkililer, boş alanlar ve yeşil tabelalarla işaretlenmiş güvenli bölgelerin en güvenli sığınma alanları olduğunu belirtti. Bu bölgelere ulaşan vatandaşlara ekiplerin daha hızlı müdahale edebileceği ifade edildi.