25 yıldır bu mesleği sürdüren Şahin, işyerini uzun yıllar boyunca farklı yerlerde işletti. Şu anda ise Yozgat’ın tarihi dokusuna katkı sağlayan bu küçük dükkanda, geçmişin izlerini taşıyan sayısız eşya ile müşterilerini bekliyor.

Antikacı (8)

"İŞYERİ KÜÇÜK, AMA ÇEŞİT ÇOK"

Büyük Cami altında 10 yıl boyunca antikacılık  yaptıktan sonra, son 8 yıldır Selimbey Caddesinde küçük dükkanında işini sürdüren Kamil Şahin, mevcut işyerinin dar olmasından dolayı tüm ürünlerini sergileyemediğini söyledi.

Antikacı (3)

İşine olan sevgisinden hiçbir şey kaybettirmeyen Şahin, “Elimizde çok çeşidimiz var, hepsini göstermek mümkün değil tabi işyerimiz dar olduğu için. Her çeşit ürünümüz var” diyerek dükkanında birçok nostaljik eşyanın bulunduğunu belirtti.

“Artık bu işten usandım, işyerimi devretmeyi düşünüyorum” diyen Şahin, ilgilenenlerin kendisiyle iletişime geçebileceğini açıkladı.

Yozgat’ın dibinde deprem! Yozgat’ın dibinde deprem!

Antikacı (7)

GELENEKSEL ÜRÜNLER "ÇİFT KAYIŞI VE TOMURG"

Antikacılığın sadece antika eşya ticareti olmadığını, aynı zamanda geçmişin iş araçlarını da korumaya çalıştığını belirten Kamil Şahin, nadir bulunan ve tarihi değeri olan ürünlerden de bahsetti.

Bunlardan biri, İç Anadolu Bölgesi'nde geleneksel olarak kullanılan çift kayışı adlı malzeme olduğunu belirten, Şahin, “Çift kayışı öküzlerin boynuna bağlanan bir üründür. Eski zamanlarda zincir yerine kullanılırdı. Bu zamanda pek kimse bilmez” diye konuştu.

Bir diğer geleneksel ürün ise Tomurg adı verilen, hızar motorlarının olmadığı dönemde kullanılan ağaç kesme aracı olduğunu dile getiren Şahin, “Eskiden ustalar bununla ağaç keser, tahta biçerlerdi. Şu anda bunu kullanan kimse yok, teknolojiyle birlikte bu tür araçlar kullanılmaz oldu” dedi.

Antikacı (4)

“BU ÜRÜNLERE İLGİ AZ”

Kamil Şahin, nostaljik eşya koleksiyonunun yanı sıra, eski zamanların tarım araçlarından kağnı (öküz arabası) da yaparak koleksiyonuna eklediğini dile getirdi.

Şahin, bu özel ürünü kendi elleriyle yaptığını belirterek, “Eski adıyla kağnı derlerdi. Eskiden sap yüklenirdi. Gürgen ağacından yaptım. Bu tür araçlar, özellikle büyük şehirlerde rağbet görüyor, fakat Yozgat'ta pek ilgi görmüyor” dedi.

Antikacı (6)

Eski zamanlara ait bu ürünlere, genellikle dışarıdan gelen ziyaretçilerin ilgi gösterdiğini ifade eden Şahin, Yozgat’taki yerel halkın çoğunun bu eski eşyaların değerini bilmediğini dile getirdi.

Kamil Şahin’in 8 metrekarelik küçük dükkanındaki geçmişten gelen eşyalar, Yozgat'ın kültürel mirasını yaşatmaya devam ediyor.

Muhabir: Alpaslan Demir - Hüseyin Buğdaycı