Yozgat il başkanından sert tepki! Yozgat il başkanından sert tepki!

Eski bir çerez geleneği olan kavurga, özellikle soğuk kış gecelerinde eğlenceli sohbetlerin vazgeçilmezi olurken, Ramazan ayında da iftar sonrası şifa deposu olarak tercih ediliyor.

Kavurga Yozgat (4)

Aydıncan Kuruyemiş Sahibi Mesut Aydın, kavurganın son yıllarda yeniden popüler hale geldiğini ve zengin besin içeriğiyle sağlıklı bir alternatif sunduğunu belirtti.

Kavurga Yozgat (2)

Kavurganın sadece lezzetli değil, aynı zamanda ekonomik bir seçenek olduğunu vurgulayan Aydın, "Kavurga, hem sağlıklı hem de cebinizi yakmayan bir alternatif. Ramazan ayında iftar sofralarında hem keyifli hem de şifalı bir atıştırmalık olarak tercih ediliyor. Yozgat’ın bu geleneksel lezzeti, hem yerel halkın hem de şehri ziyaret edenlerin ilgisini çekiyor" dedi.

Kavurga Yozgat (1)

Mesut Aydın, kavurganın Yozgat mutfağındaki önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek, Aydıncan Kuruyemiş olarak bu geleneksel lezzeti yaşatmaya ve Yozgat’a özgü ürünleri daha geniş kitlelere ulaştırmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, çedene ile buğdayın tandırda kavrulup karıştırılmasıyla elde edilen "kavurga"nın tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Kavurga Yozgat (3)

Yapımının zahmetsiz, maliyetinin ise düşük olması dolayısıyla tercih edilen kavurgada özellikle "Sarı Bursa" cinsi buğday kullanıldığını vurgulayan Aydın, şu açıklamayı yaptı: "Kavurga, kaliteli ve özenle seçilen buğdayın tandırda pişirilmesiyle yapılır. Buğday, kalburdan elenerek iri taneler seçilir, yıkanır ve temizlendikten sonra tandırda yakılan ateşte ters çevrilen sacda 10-15 dakika pişirilir. Daha sonra, ıslatılıp tuzlanan ve kavrulan çedene ile buğday harmanlanarak 'çedeneli kavurga' elde edilir. Son yıllarda unutulmaya yüz tutsa da Yozgat ve çevresindeki bazı köylerde halen yapılmakta olan 'çedeneli kavurga' halen vazgeçilmez bir lezzet olarak sofralarda yerini alıyor."

Ramazan Ayinin Vazgeçi̇lmez Lezzeti̇ Oldu (6)

Aydın, Aydıncan Kuruyemiş olarak, Yozgat’ın bu geleneksel lezzetlerini yaşatmaya ve dünyaya tanıtmaya kararlı olduklarını belirterek, kavurganın gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlamayı sürdüreceklerini ifade etti.

Muhabir: Alpaslan Demir