Bakan Yerlikaya, sokak hayvanlarının durumu ve yerel yönetimlerin uygulamalarını incelemek amacıyla Yozgat da dâhil olmak üzere 81 ilde müfettiş görevlendirildiğini duyurdu.
Müfettişlerin, 2 Ağustos 2025 tarihinden itibaren 14 gün süresince sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili yerel yönetimlerin uygulamalarını denetleyeceği belirtildi.
SOKAK KÖPEKLERİ SALDIRISI SONRASI TARTIŞMALAR ARTIYOR
Son olarak Konya’da, sahipsiz sokak köpeklerinin saldırısı sonucu hayatını kaybeden 2 yaşındaki Rana El Selci bebeğin ölümünün ardından, Türkiye’deki sokak hayvanları meselesi yeniden gündeme geldi. Konya’daki olayın, ülke genelinde sokak köpeklerine yönelik yasa düzenlemelerinin yeniden tartışılmasına neden olduğu ve bu olayın ardından birçok şehirde benzer saldırıların yaşandığı bildirildi. Bakan Yerlikaya, müfettişlerin bu tür olayların önüne geçebilmek için belediyelerin ve valiliklerin uygulamalarını ayrıntılı şekilde inceleyeceğini vurguladı. "Bu çalışmalar, bir soruşturma değil, sadece durum tespitine yönelik bir inceleme olacak," diyen Yerlikaya, sürecin amacının ihmal durumlarını belirlemek ve ilgili mercilere rehberlik yapmak olduğunu belirtti.
MÜFETTİŞLER 81 İLDE DENETİM YAPACAK
Ali Yerlikaya, müfettişlerin incelemelerinin, sahipsiz hayvanların bakımı ve yerel yönetimlerin bu konuda aldığı tedbirlerle ilgili olacağını ifade etti. "Sahipsiz sokak hayvanlarının korunması için alınan tedbirler ve belediyelerin uygulamaları titizlikle değerlendirilecek. İlgili yerel yönetimler, bu incelemelerden edindikleri sonuçlara göre sorumluluklarını yerine getirecekler" diye ekledi.
YENİ YASA TASARISI VE BELEDİYELERE YÜKÜMLÜLÜKLER
Sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili olarak geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen ve Hayvanları Koruma Kanunu adıyla bilinen yeni düzenleme, önemli değişiklikler getirdi. Bu kanunla birlikte, "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun terk edilmesi ve sahipsiz hayvanların rehabilitasyon ve bakımlarının belediyeler tarafından yapılması zorunluluğu getirildi. Belediyeler, gönüllü hayvan koruma kuruluşlarıyla işbirliği yaparak sahipsiz hayvanları bakım evlerinde barındıracak, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerini üstlenecek.
Yeni yasaya göre, belediyelere 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakımevleri kurma ve mevcut bakım evlerini iyileştirme yükümlülüğü getirilmiş bulunuyor. Bu yükümlülük, belediyelerin sahipsiz hayvanların bakımını üstlenmesi ve tedavi süreçlerini desteklemesi konusunda önemli bir adım olarak görülüyor.
ADALET BAKANI’NDAN BELEDİYELERE UYARI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulanması gerektiğini belirterek, belediyelere ciddi uyarılarda bulundu. "Kanun hükümleri yerine getirilmezse, bu durum belediyelere karşı açılacak davalara ve hayvan hakları ihlallerine yol açabilir. Görev kötüye kullanma ve yaralanma, hatta ölümlerle sonuçlanan olaylarda taksirle yaralama ve öldürme suçları gündeme gelebilir," dedi. Bakan Tunç, belediyelerden, yasayı eksiksiz bir şekilde uygulamaları gerektiğini belirtti.
MUHALEFETTEN YASA DEĞİŞİKLİĞİ TALEPLERİ
Muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, sahipsiz sokak hayvanlarının artan sayısının, mevcut yasayla önlenemediğini öne sürdü ve iktidara yasa değişikliği çağrısında bulundu. "Bu yasa, ekonomik krizin etkisiyle sokak hayvanlarının sayısının artmasına neden oldu. Aynı zamanda, hayvan barınaklarının kapasitesinin artırılması gerekmekteyken, sokak köpeklerinin sayısının artması, sorunları daha da derinleştiriyor," diyerek mevcut düzenlemenin yetersiz kaldığını ifade etti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını belirten Özel, hayvan hakları dernekleri, veteriner hekimler ve diğer ilgili taraflarla birlikte yasa değişikliği için Meclis’te çalışmalara başlanmasını talep etti.
SAHİPSİZ SOKAK HAYVANLARI SORUNU ULUSAL GÜNDEMDE
Türkiye genelinde sahipsiz sokak hayvanlarının artan sayısı ve buna bağlı saldırılar, kamuoyunda büyük bir tartışma yaratmaya devam ediyor. Bu süreçte, yerel yönetimlerin ve devletin, sokak hayvanlarıyla ilgili alacağı tedbirlerin ve yapacağı düzenlemelerin önemi bir kez daha gözler önüne serildi. Sokak hayvanlarının sayısının kontrol altına alınması ve etkili bir yasa uygulaması, tüm Türkiye’nin ortak bir çözüm bulması gereken önemli bir mesele haline gelmiş durumda.