Her yıl dünya genelinde 8 milyondan fazla kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Uz. Dr. Tuğba Üstüner açıklamasına şöyle devam etti: “Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımına bağlıyken, 1,2 milyondan fazla kişi de pasif içicilik nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyadaki çocukların yarısı tütün dumanıyla kirlenmiş havayı solumakta ve her yıl 65.000 çocuk, pasif içiciliğin neden olduğu hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir.”
TÜTÜN KULLANIMININ SAĞLIĞA ZARARLARI
Üstüner, “Sigara, başta akciğer kanseri, KOAH, kalp-damar hastalıkları olmak üzere birçok ölümcül hastalığın en önemli nedenlerinden biridir. Dünyada kansere bağlı ölümlerin üçte ikisinden sorumlu olan akciğer kanserinin birincil sebebi sigaradır. Sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma veya bu hastalık nedeniyle ölme riski, sigara içmeyenlere göre 15 ila 30 kat daha fazladır. Sigara kullanımı ayrıca: KOAH, astım ve pnömoni gibi solunum sistemi hastalıklarını artırır. Özellikle genç yaşta sigaraya başlayan bireylerde KOAH gelişme riski çok daha yüksektir. Damar tıkanıklığına, kalp krizi ve inmelere yol açabilir. Hamilelerde düşük, erken doğum ve bebek ölümleri riskini artırır. Pasif içicilik nedeniyle sigara içmeyenler de ciddi sağlık sorunları yaşar” ifadelerini kullandı.
Elektronik sigara, nargile ve ısıtılmış tütün ürünleri gibi alternatif tütün ürünleri de kanserojen maddeler içerdiğinden sağlığa ciddi zararlar verdiğinin altını çizen Üstüner, “Unutulmamalıdır ki, tütün dumanına maruz kalmanın güvenli bir düzeyi yoktur” dedi.
SİGARAYI BIRAKMANIN FAYDALARI
Sigarayı bırakmak her yaşta sağlık açısından büyük fayda sağladığını belirten Üstüner şu ifadeleri kullandı; “Bıraktıktan sonra vücutta hızlı bir iyileşme süreci başlar:
İlk 20 dakikada: Kalp atış hızı ve kan basıncı normale döner.
12 saat içinde: Kan dolaşımındaki karbonmonoksit seviyesi normale iner.
2-12 hafta içinde: Dolaşım düzelir, akciğer kapasitesi artar, nefes darlığı ve öksürük azalır.
1 yıl içinde: Kalp krizi riski yarıya iner.
10 yıl içinde: Akciğer kanseri riski sigara içen birinin yarısı kadar olur, ağız, gırtlak, yemek borusu ve mesane kanseri riski azalır.
15 yıl içinde: Koroner kalp hastalığı riski, sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iner. Ne kadar erken bırakılırsa, vücudun kendini yenileme süreci o kadar hızlı olur.”
“SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN DESTEK ALIN!”
Türkiye, en çok sigara içen ülkeler arasında 11’inci sırada yer aldığını belirten Üstüner, “Son yıllarda sigara tüketiminde azalma görülse de, tütün kullanımına bağlı hastalık ve ölümler halen ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Sigarayı bırakmak isteyen bireyler için ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri ücretsiz destek sunmaktadır. Nikotin bağımlılığından kurtulmak isteyenler için tıbbi tedaviler, psikolojik destek ve nikotin yerine koyma tedavileri gibi yöntemler mevcuttur. Sigara, en önemli önlenebilir ölüm nedenidir. Bugün sigarayı bırakarak kendinize ve sevdiklerinize en büyük iyiliği yapabilirsiniz. Unutmayın, sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır! Sağlıklı bir nefes ve daha güzel bir gelecek için, sigarayı bırakın ve hayatınızı değiştirin” ifadelerini kullandı.