Zengin içeriği ve farklı yapım tarzı ile dikkat çeken Parmak Çörek, Yozgat’ın mutfak kültürünü yansıtan önemli bir lezzet olarak öne çıkıyor.
Yozgat’a özgü bu ekmek türü, ustalık ve profesyonellik gerektiren bir yapım sürecine sahip. Gerçek lezzetin elde edilmesi için hamurun kıvamı ve pişirme usullerinin doğru bir şekilde uygulanması büyük önem taşıyor.
Parmak Çörek’in en önemli özelliği, katkı maddesi içermemesi ve taş fırında odun ateşiyle pişirilmesidir. Ayrıca, ekşi maya kullanımı bu çöreğe has bir tat kazandırarak, pişme sırasında kalın bir kabuk oluşturur ve çıtır olmasını sağlar.
PARMAK ÇÖREK NASIL HAZIRLANIR
Tüm malzemeler yoğurma kazanında karıştırılarak yoğrulur. Hamurun yumuşaklığı, ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Yoğurma işlemi yaklaşık 30-40 dakika sürer. Yoğrulan hamur, yaklaşık yarım saat dinlendirilir. Sonrasında, 320 gram olacak şekilde gramajlanır ve her 320 gram hamur göz kararı dört eşit parçaya bölünür. Bölünen hamurlar, uzatılıp yan yana birleştirilir ve baştaki ve sondaki hamurlar oval olacak şekilde birbirine birleştirilir. Bu şekil, parmak şekline benzediği için "Parmak Çörek" adını alır.
Şekil verme işleminin ardından, 10 litre sıcak suya 200 gram un karıştırılarak hazırlanan karışım, fırça ile hamurun üzerine sürülür. Bu karışım, çöreğin üzerinde nemli kalmasını ve kabuk bağlamamasını sağlar. Yaklaşık 20 dakika daha dinlendikten sonra üzerine yumurta sarısı ve akı karıştırılarak sürülür ve 220-230 derece sıcaklıkta taş fırında, odun ateşiyle, 15-20 dakikada pişirilir.