İl Müdürü Dr. Fatih Şahin, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi ve bu konudaki farkındalığın artırılması adına açıklama yaptı.
Kalp ve damar hastalıkları, toplum sağlığını tehdit eden en yaygın sağlık sorunlarından biridir diyen Dr. Şahin, bu hastalıkların geniş bir yelpazeye yayıldığını ve koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, aritmi gibi pek çok alt başlığı içerdiğini söyledi.
Şahin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl yaklaşık 18 milyon kişi kalp damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ise, 2023 yılında ülkede ölümlerin yüzde 33,4’ünün kalp ve damar hastalıklarına bağlı olduğunu göstermektedir. Kalp ve damar hastalıklarının artışında, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki yaşlanma, şehirleşme, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi faktörler önemli rol oynamaktadır” ifadelerini kullandı.
2023 yılında yapılan bir araştırmaya atıfta bulunarak, Türkiye’de nüfusun yüzde 7’sinin kalp hastalığı ya da kalp krizi nedeniyle göğüs ağrısı ya da felç geçirdiğini ve bu durumun yaşla birlikte arttığını vurgulayan Şahin, Kalp sağlığını tehdit eden başlıca davranışsal risk faktörleri arasında sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı yer almaktadır. Bu risk faktörlerinin etkisi, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumların gelişmesine yol açarak kalp damar hastalıkları için risk oluşturur. Yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle, 30-70 yaş aralığında kalp ve damar hastalıkları kaynaklı ölümlerin yüzde 80’inin önlenebileceğini ifade etti.
Bu yılki tema, “Önce Sen, Önce Kalbin” ve “Kalbinin Kahramanı Ol, Harekete Geç” şeklinde olduğunu dile getiren Şahin, “Bu tema çerçevesinde, toplumda ve sağlık çalışanları arasında eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılması planlanmaktadır. Bakanlık tarafından hazırlanan ‘Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı’, kronik hastalıkların erken teşhisi ve tedavisinde aile hekimlerinin daha aktif bir rol üstlenmesini amaçlamaktadır. Aile hekimleri, 40 yaş ve üstü bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmesini yaparak, kişiye özel danışmanlık ve tedavi planı oluşturma süreçlerine dahil olmaktadır. Bu süreçte yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, kan basıncı ve kolesterol değerleri gibi bilgiler toplanarak, bireylerin kalp ve damar hastalığı riskleri değerlendirilmektedir” diye konuştu.
Dr. Şahin, tüm bireyleri kalp sağlığı için harekete geçmeye ve düzenli sağlık kontrollerini yaptırmaya davet etti.
Kalbinizin kahramanı olmanız gerektiğini belirten Dr. Şahin, sağlıklı bir yaşam için şu önerilerde bulundu: “Sağlıklı beslenin. Yeterli miktarda su için. Düzenli olarak hareket edin. Tütün, tütün ürünleri ve alkolden uzak durun. Aile hekiminize başvurun. Kardiyovasküler risk değerlendirmenizi yaptırın.”
Sağlıklı bir kalp, sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır diyen Dr. Fatih Şahin, tüm topluma sağlıklı bir kalp ile sağlıklı bir yaşam dileyerek, bu önemli günün farkındalığını artırmanın ve kalp sağlığını korumanın önemine dikkat çekti.