Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyon verilerine göre, mal ve hizmet fiyatlarında yüzde 2,97 oranında bir artış yaşandı.

Yıllık enflasyon ise yüzde 49,38 olarak belirlendi. Temmuz ayından bu yana enflasyon oranı yüzde 8,93 olarak kaydedilirken, memurlara yapılan yüzde 10'luk zamdan geriye sadece 1 puan kaldı. Kabayel, bu oranların kamu çalışanlarının alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini belirterek, "2024 yılının son üç ayında kamu çalışanlarının maaşlarının erimeye devam edeceği, alım güçlerinin düşeceği kesinleşti" dedi.

Kabayel, Türkiye Kamu Sen Ar-Ge Merkezi tarafından yapılan araştırmalara dikkat çekti. Yapılan araştırma, zincir marketlerden alınan aynı marka ve miktarda ürünlerin fiyatlarındaki artışı incelemekte olup, 2022 yılının Mart ayından bu yana bu ürünlerin fiyatlarında yüzde 296,3 oranında bir artış görüldüğünü ortaya koyduğunu söyledi.

Kabayel, "Bu da son 1,5 yılda market harcamalarının aylık ortalama yüzde 15 oranında zamlandığı anlamına geliyor. Bu durum, gerçek enflasyonun resmi enflasyon oranlarının çok daha üzerinde olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

Kamu çalışanlarının enflasyon karşısında reel kayıplar yaşadığını belirten Kabayel, TÜİK'in açıkladığı enflasyon ile marketlerde görülen fiyat artışlarının örtüşmediğini ve bunun da mutfak enflasyonunun, resmi enflasyondan çok daha yüksek olduğunu vurguladı.

Şefaatli Belediyesi gücüne güç katıyor! Şefaatli Belediyesi gücüne güç katıyor!

Kabayel, "Resmi enflasyonla marketlerdeki gerçek enflasyon arasındaki makas, kamu çalışanlarının alım gücünü her geçen gün daha da zayıflatıyor. Bu durum sadece kamu çalışanlarını değil, tüm toplumu olumsuz şekilde etkilemektedir" ifadelerini kullandı.

Kamu çalışanlarının ekonomik koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Kabayel, bu dönemde yaşanan zorlukların sadece kamu çalışanlarını değil, dolaylı olarak tüm toplumu olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Kabayel, "Mutfak harcamalarına aylık ortalama kümülatif yüzde 15 zam geldiği göz önünde bulundurulduğunda, kamu çalışanlarının maaşlarının hızla erimesi, geçimlerini sağlamakta zorlanmalarına neden olmaktadır. Bu nedenle, kamu çalışanlarının alım gücünün korunması ve refah seviyelerinin iyileştirilmesi amacıyla hükümetten ek zam ve refah payı talep ediyoruz" dedi.

Kabayel, Türkiye Kamu Sen olarak, yüksek enflasyon sürecinde özellikle düşük ve sabit gelirli kamu çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için bu talepleri sürekli olarak dile getirdiklerini belirtti. Ayrıca, hükümetten bu taleplerine karşılık verilmesini, kamu çalışanlarının yaşam standartlarının korunmasını ve iyileştirilmesini beklediklerini ifade etti.

Kabayel, sözlerine şöyle devam etti: "Kamu çalışanlarının verimli bir biçimde hizmet üretmesi ve ailelerinin geçimlerini sağlamaları için bu taleplerin karşılanması elzemdir. Yaşadığımız yüksek enflasyon ortamında, mutfak enflasyonu ile resmi enflasyon arasındaki makasın giderek açılması, kamu çalışanlarının maaşlarının hızla erimesi, yalnızca onları değil, tüm toplumu olumsuz etkileyecek bir durumdur. Bu sebeple, hükümetin taleplerimize olumlu yanıt vererek kamu çalışanlarının yaşam standartlarını iyileştirmesini bekliyoruz."

Kabayel, kamu çalışanlarının refah seviyelerinin korunması için yapılacak ek zam ve refah payı düzenlemesinin, toplumdaki gelir adaletsizliğinin azaltılmasına da katkı sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.

Muhabir: Alpaslan Demir