ATATÜRK VE 
YOZGAT

Ne zaman seni düşünsem
Yozgat
Ateşten bir damla gibi
Düşer içime.
Ne zaman 
Bir Yozgat'lıyı görsem
Sen gelirsin
Aklıma.
Atatürk ve Yozgat
Biri
En büyük insan
Yolumu aydınlatan.
Diğeri 
Bir şehir ki;
Bağrımda anıtlaşan.

***
Bu şiir Merhum Yozgat Valisi Bekir Sami BARAN Beyin kızı, Ayhan Hanıma aittir. ATATÜK’ün ikinci Yozgat ziyareti sonrası;  '3 Şubat 1934' yılına ait duygularını ve Yozgat’a özlemini içermektedir. ATATÜK, merhum Vali Beye Yozgat’a yaptığı hizmetleri ve bir kış günü muhteşem karşılama merasimi hazırlaması sebebiyle 'BARAN' soyadını vermiştir. 
Eğer ki bugün bu topraklarda Türkiye Cumhuriyeti adıyla bir devlet var ise, hür ve bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun silah arkadaşları sayesindedir.
Ölümünün üzerinden seksen üç yıl geçmesine rağmen bugün tüm dünyada saygı ve minnetle anılıyor ise, bir değil bin defa düşünmek gerekir. O ulu insanların her biri yüreğimizin başköşesindedir. 
Unutulmamalıdır ki; Komutansız Ordu, Ordusuz Millet olunmaz. 
Bugün etrafımızdaki ülkelere baktığımızda bu gerçeği daha net görmekteyiz!
Gelelim günümüze; Rahmetli Yılmaz GÖKSOY Hocamın üstüne basarak anlattığı, şahsımı bir nevi varisi gibi gördüğü, sahip çıkmamız için ısrarla üzerinde durduğu konular vardı. Yılmaz Hocam ve ATATÜRK sevdalısı Yozgatlıların çabaları neticesinde Yozgat-Kayseri Yoluna 'ATATÜRK YOLU' adı verilmişti. Bir başka ATATÜRK adı verilen yer ise; Yozgat’a 15 Km uzaklıktaki Saray köyü içerisinden geçen ve bugün Organize Sanayi Bölgesinin Yozgat tarafında kalan yola da 'ATATÜK YOLU' levhası dikilmişti.
Geçtiğimiz yıllarda alınan bir karar doğrultusunda Yozgat Kayseri yolu ayrımına CEMİL ÇİÇEK BULVARI yazılı yeni bir levha dikilerek, ATATÜRK YOLU levhası kaldırıldı!, Yozgatlıların teveccühüyle siyasette en üst makama geldiği halde, memleketimizde hiçbir eserine, rastlayamadığımız değerli büyüğümüz, Yozgatlıların doğduğu yerde doymaları için herhangi bir gayrette bulunmak şöyle dursun, var olan fabrikanın da yıkılmasına ses çıkarmayan kişinin adının buraya verilmesi, siyasi dalkavukluktan öteye gitmedi, Yozgatlılarda bunu hazmetmedi, bilmenizi isterim.
Saray köyündeki ATATÜRK YOLU yazılı levha üzerindeki yazılar tahrip edilmiş, utanç verici bir hal almıştı.
Halkımızın şikâyetleri üzerine bizzat gittim, gözlerimle gördüm, fotoğrafları da elimde. Geçen yıl Kültür Müdürümüzü arayarak konudan haberdar ettim, çektiğim fotoğrafları gönderdim. İlgileneceğini söyledi. Daha sonra arayıp, İlgili kişilere ilettiğini, levhanın yenileneceği bilgisini verdi.
Aradan altı ay geçmişti, kafama takıldı. Bizzat giderek yenilenip yenilenmediğini yerinde görmek istedim, Ertuğrul KAPUSUZOĞLU Hocamı da yanıma alarak Saray köyünün çıkışındaki çay bahçesinin olduğu yere gittik.
İkimizde gözlerimize inanamadık.
Bazı kendini bilmezler tarafında levhaeski yerinden sökülerek betonlu ayaklarıyla birlikte fosseptik çukuru üzerine bırakılmış,, üzerindeki ok işareti tuvaleti göstermekte.
Bunları yazarken bile utanıyorum!
Ertuğrul Hocamda bende çok öfkelendik, fonograflarını çekerek Seyfi ÇELİKKAYA Ağabeyime gönderdik.
Kendisi, Yozgat imajına zarar gelmemesi için Valiliği arayarak konudan haberdar etmiş, levhanın yenilenmesi gerektiği, bu uygunsuz yerden alınarak, yenisinin yol güzergâhına konulması gerektiğini aktarmış. 
Üç ay sonra; Dün yine gittim, takılıp takılmadığını görmek istedim. Aradan yaklaşık üç ay geçmesine rağmen ATATÜK YOLU yazılı levha yerinde yok.
Yozgat’ımızı yönetenlere sesleniyorum!...    
ATATÜK’ün kurduğu ülkede idarecilik yapıyor, ülkenin kurucu liderinin adının silinmesine sessiz kalıyorsunuz. Bunun adı nankörlük değil de nedir?  
Ya Yozgat halkına ne demeli!... İşinize geldiğinde ATATÜK tarafından Yozgatlılara atfen söylediği; ''Ünlü süvarilerin harp meydanlarında kahramanca dövüşen Türk yiğitlerinin harman olduğu diyar. Bozok Yaylası'nın çocukları varolun'' sözünü övünç madalyası olarak anacaksın, ATATÜK adının silinmesine ses çıkarmayacaksın!
Yiğitlik?...
ULU’SUNU BİLMEYEN 
ULUYA ULUYA GİDER!

Kurtuluş Savaşımızın Başkumandanı, Gazi Mustafa Kemal ATATÜK ve silah arkadaşlarını saygı, minnet ve Rahmetle anıyorum. Mekânları Cennet Olsun.