Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığının ortak çalışmasıyla Yerköy ilçesinde düzenlenen eğitimde, gıda güvenliği ve gıda israfı anlatıldı.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serkan Orhan liderliğinde gerçekleştirilen eğitimlerde teknik personel tarafından öğrencilere paketli gıdalar, son kullanma tarihi, el yıkama, temizlik, hijyen, mikrop, muhafaza koşulları, gıda zehirlenmesi, Alo 174 Gıda Hattı, gıda israfı, gıda güvenliği kavramlarından bahsedilerek "gıda güvenliği" ve "gıda israfının" önemi vurgulandı.
İlçe Müdürü Orhan, “Gıda israfını önlemek ve gıda güvenliğini sağlamak için geleceğimiz olan gençlerimize yönelik bilgilendirici eğitim faaliyetlerimiz kararlılıkla devam edecektir. Gıdanı koru, sofrana sahip çık” dedi.
YİYECEK İSRAFI NEDİR?
Yiyecek israfı son yılların en öne çıkan sorunlarından birisidir. Doğal kaynakların boşa harcanması ve tüketim fazlası gıdaların çöpe atılması ile birlikte yiyecek israfı oluşur. Yiyeceklerin tüketimden fazlasının ziyan olması, yanlış kullanımı ve çeşitli nedenlerden dolayı boşa gitmesi yiyecek israfı olarak bilinir.
YİYECEK İSRAFI NEDEN OLUR?
Günümüzde dünyanın en büyük sorunlarından bir tanesi de yiyecek israfı olarak bilinmektedir. Yiyecek israfının hem bireysel hem de firmalar tarafından belli başlı nedenleri bulunmaktadır. Yapılması planlanan yemeklerin pişirilmemesi ve porsiyonlamanın yanlış yapılması yiyecek israfına yol açar. Bazı bölgelerdeki açlık seviyesinin belirsiz olması nedeniyle tüketim tahmini de yapılmaz. Ayrıca hazırlık zamanının kısıtlı olması da yiyecek israfına yol açar.
GIDA İSRAFI NASIL ÖNLENEBİLİR?
Gıda israfının önlenmesi için son kullanma tarihi yaklaşan gıdalar değerlendirilmelidir. Haftalık yemek pişirme listesi oluşturulmalıdır. Var olan gıdalar değerlendirildikten sonra yeni gıdalar satın alınmalıdır. Servis porsiyonları da küçültülmelidir.