DİLERİM, 2021 hem ülkemiz hem de tüm dünya için mutluluk ve huzur yılı olur.  

Bilindiği gibi 2020 yılı koronavirüs nedeniyle çok sıkıntılı geçti. Milyonlarca insan virüse yakalandı, pek çok can kaybı oldu. Virüs nedeniyle ülkelerin ekonomileri çökme noktasına geldi. Birçok işletme kapandı ya da battı. Dolayısıyla birçok kişi işsiz kaldı. Yüz yüze eğitimin yerini, verimi ve yararı tartışılan sanal eğitim aldı. Yaşam biçimimiz ve koşullarımız neredeyse tümüyle değişti. Birtakım kısıtlama ve yasaklarla karşılaştık. Ruh sağlığımız bozuldu. Kısacası yaşam; çekilmez, katlanılmaz bir durum aldı.

Dünyamız, bir yandan da çıkar çakışmalarının ortasında çırpınıp duruyor; bir kazan gibi kaynıyor. Emperyalist güçler; dünyanın her yanında  cirit atıyor,  petrol ve doğal gaz peşinde koşuyor, rakipleriyle ekonomik ve kültürel savaş içine girip az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin iliğini sömürmek için yarışıyorlar. 

Coğrafi konumu nedeniyle önemli bir noktada bulunan ülkemiz bir sarmalın içinde. Bir yanda Amerika, bir yanda Rusya, bir yanda Avrupa, bir yanda Ortadoğu ülkeleri ile ilişkilerini yürütmeye çalışıyor.  Suriye’deki iç savaş nedeniyle milyonlarca göçmenin yükü sırtımızda. Akdeniz’de emperyalist güçlerle mücadele içindeyiz.  Akdeniz’le hiç ilgisi olmayan bazı ülkeler, kendi çıkarları için haklarımızı elimizden almaya çalışıyorlar. Sözde dost ve müttefik Amerika’nın ülkemize ambargo uygulayarak bizi kıskaç altına alma çabası, Avrupa Birliği’nin de bu yönde bir tavır içinde olması ayrı bir baskı konusu. Zor, ama gerçekten çok zor bir dönemden geçiyoruz. 

Böylesi bir ortamda yeni yıl için en büyük dileğim, kuşkusuz ki “yurtta ve dünyada barış”ın sağlanmasıdır. Yine bu çerçevede diliyorum ki uluslar arasındaki gerginlikler son bulsun. Dünya ulusları kardeşçe, dostça geçinmek için çaba harcasınlar. Birbirlerinin hak ve egemenliklerine saygı göstersinler. Halkları birbirine düşman etmeye çalışmasınlar. Artık iç çatışmalar ve savaşlar dursun. İnsanlar acı çekmesin. Açlık, yoksulluk içinde yaşayanlara el uzatılsın.  Uluslar arasındaki kültürel ve ekonomik ilişkiler en üst düzeye ulaşsın.

Öncelikle ülkemiz içinde birlik ve kardeşlik içinde yaşayalım. Birbirimize sıkıca, sımsıkıca sarılalım. Sen ben kavgasını bir yana bırakalım. Küslüğe son verelim. “Sevginin her kapıyı açan sihirli bir anahtar” olduğunu düşünerek birbirimize sevgi ve saygıyla yaklaşalım. Hoşgörüyü kendimize ilke edinelim. Farklı görüş ve düşüncelere kapımızı kapatmayalım. Düşünce farklılıklarımızı birbirimizi ötekileştirmeye neden olarak görmeyelim. Farklı düşünsek de aynı gemide olduğumuzu unutmayalım. Çok sesliliğin ortak akla ve en iyiye ulaşma aracı olduğunu aklımızdan çıkarmayalım. 

Eleştirilerimizi saygı çerçevesinde, hakaretten uzak bir dille gerçekleştirelim. Siyasetçilerimiz; kaba, çirkin, kavgacı, ayrıştırıcı, aşağılayıcı, ötekileştirici, sert söylemlerden uzak dursunlar. Birbirleriyle inatlaşmasınlar. Sorunlara ortak çözümler arasınlar.

Kimse önyargılarının tutsağı durumuna düşmesin. Okuyan, soran, sorgulayan kişiler olalım. Hak, hukuk ve adaletten sapmayalım.

Çalışacak bir işimiz, tencerede aşımız olsun. Başkalarının eline bakmadan insanca bir yaşam sürelim. Gelecek kaygısı taşımayalım.

Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün belirlediği “çağdaş uygarlık düzeyi üstüne çıkma” hedefine ulaşmak için elimizden geleni yapalım. Ulusumuzu ve kültürümüzü tam bağımsızlık çerçevesinde koruyup geliştirelim. Bilimin ışığında yürüyelim. Her zaman iyiden, güzelden, doğrudan yana olalım.

Kısacası insanları eşit, mutlu, huzurlu, dertsiz  ve tasasız bir ülkede yaşayalım. Ünlü şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket İsterim” adlı şiirindeki gibi bir özlem içinde olalım:
Memleket isterim,
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların, çiçeklerin diyarı olsun.
Memleket isterim,
Ne başta dert ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.
Memleket isterim,
Ne zengin fakir ne sen ben farkı olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.
Memleket isterim,
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikâyet ölümden olsun.

Yeni yılda tüm beklentilerinizin gerçekleşmesi ve her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle…