Uzun süredir kanserle mücadele eden sanatçının vefatı ailesini, sevenlerini ve müzik camiasını yasa boğdu. 57 yıllık sanat hayatına 19 albüm sığdıran Kahtalı Mıçe’nin cenazesi, memleketi Adıyaman’ın Kahta ilçesinde düzenlenecek törenin ardından defnedilecek.

Kahtalı Mıçe Kimdir 2

KAHTALI MIÇE KİMDİR?

Asıl adı Mustafa Aslan olan Kahtalı Mıçe, 1951 (bazı kaynaklara göre 1953) yılında Adıyaman’ın Kahta ilçesinde doğdu. Yörede Mustafa'nın kısaltması olarak kullanılan “Mıçe” lakabını aldı. İlkokulu Kahta Kubilay İlkokulu’nda okudu, ancak pamuk tarlalarında çalışmak zorunda kaldığı için eğitimini 9 yılda tamamladı. Ortaokul diplomasını ise dışarıdan sınavlarla aldı. Müziğe 17 yaşında Kahta’da düğün ve konserlerde türkü söyleyerek başladı. 1980 ihtilali sonrası Kürtçe şarkı söylediği gerekçesiyle 1 yıl cezaevinde yattı. İlk albümü **"Kara Gözlüm"**ü Adıyaman’da yaptıktan sonra, 1986 yılında İstanbul'a giderek çıkardığı "Gurbet Kuşu" albümüyle şöhreti yakaladı. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde büyük bir hayran kitlesine ulaştı. Mahsuni Şerif, Nuri Sesigüzel, Ahmet Sezgin gibi sanatçıların parçalarını seslendirdi. Mizahi tarzı ve yöresel şiveleriyle halk arasında büyük ilgi gördü. 1975 yılında Hülya Hanım ile evlenen sanatçının 2 kız, 2 erkek olmak üzere 4 çocuğu vardır. Soyadını 5 yıl önce mahkeme kararıyla “Kahtalı” olarak değiştirdi.

Kahtalı Mıçe Kimdir 3

SANAT HAYATI VE ESERLERİ

Kahtalı Mıçe, yöresel müziğe büyük katkılar sağlayan sanatçılardan biri olarak bilinir. Türküleri doğal, samimi ve esprili bir üslupla söylemesiyle tanındı.

Kahtalı Mıçe Kimdir 4

EN SEVİLEN ŞARKILARI:

Düğünümüz Şen Ola

Siz Gidin Biz Geloğ

Bir Peru Gördüm

Zulme Karşıyım

Yıllar Sensiz Geçiyor

Şu Gurbetin Garibiyim

Tencere Dibin Kara

Gazze'de kalıcı ateşkes: 8 ülke bir araya geliyor Gazze'de kalıcı ateşkes: 8 ülke bir araya geliyor

SON RÖPORTAJI VE VEFATI

Ölümünden 6 ay önce belgesel film yönetmeni Serkan Koç’a verdiği son röportajında, sanat hayatına dair şu sözleri sarf etti:

"Bir sanatçı olarak toplumda yer yapmışsan, toplum seni bağrına basmışsa, onun kıymetini bileceksin. Tepeye gelmek kolay, önemli olan orada durmak."

Sanatçının 15 Şubat 2025’te kanser nedeniyle hayata gözlerini yumması, Türk Halk Müziği camiasında derin bir üzüntü yarattı. Mirası ve türküleriyle müzik dünyasında yaşamaya devam edecek.

Kaynak: Haber Merkezi