VATAN dendiği zaman yüreğinde fırtınalar kopan aydınlarımız, şairlerimiz, halkımız, koskoca bir millet var, Türk milleti var. Vatan Türklerin kutsalıdır.

Bugün vatan sevgisini, vatan feryadını şiirlerine dökmüş birkaç şairimizden örnekler vereceğim.

Vatan sevgisini, vatan aşkına sahip şairlerimizin bazılarının fazla adı duyulmaz. Kendilerini millete tanıtma şansını bulamamışlardır. 

Bir kısmı da tanınır. Tanınanlarla öğünmeliyiz tanınmayanlar içinde üzülmeliyiz. Bunların hepsi de vatan millet kaygısı güdenlerdir. Vatan millet kaygısı taşımayanları zaten bu sözlerin dışında tutarız. 

Şairlerimizin bir kısmının vatan, millet haykırışlarına yönelelim. 

Namık Kemal vatanın önemi sahip çıkılması gereği üzerine haykırmış “Yare nişandır tenine erlerin/ Mevt ise son rütbesidir askerin/ Altı da bir üstü de birdir yerin/ Arş yiğitler, vatan imdadına” derken;

Ziya Gökalp bu yüce duyguyu şöyle izah eder: “Bir ülke ki çarşısın da dönen bütün sermaye/ San’atına yol gösteren ilim ve fen Türk’ün dür/Hirfetleri birbirine daim eden himaye / Tersaneler, fabrikalar, vapur, tren Türk’ün dür” diyerek Türkün ulaşması gerektiği hedefi işaret etmiştir.

Atilla İlhan;Türkiye Türkiye ay’lı yıldızlı Türkiye/ Sen mehmed’sin omuzların Anadolu yaylası/ ala dağlar, Toroslar dev gibi gövden/ Sen şehit oğlu şehit babası;/ Sana selam olsun dünyadan hürriyetten” diye içindeki duyguları dışına fırlatır.  

Kıymetli hemşehrim Yusuf Özcan da; “Anadolu anamdır, aziz vatanım benim/ “Çanakkale Geçilmezyazdı destanım benim/ Atatürk’üm daima, Başkomutanım benim/ Al bayrağa nakşolan, hilalin halesiyim/ Nerde bir Türk yaşarsa ben onun kölesiyim”  diye duygularını milletiyle paylaşır.

Orhan Veli vatan için yapılan çalışmalara da samimi olmayanlara dokundurur, uyarır; “Neler yapmadık şu vatan için/ kimimiz öldük; kimimiz nutuk söyledik” der, önemli bir yaraya parmak basar.

Ümit Yaşar Oğuzcan da vatan için endişelerini dile getirir; “Öyle bir açmaza düştük ki vatan/ Uyku belli değil düş belli değil/ Çöktü üstümüze bir koca duman/  Işık belli değil loş belli değil” diyerek vatanın sıkıntılı haline dikkat çeker. Ümit Yaşar çok önemli bir konuya değinmiştir. Türkler sık sık üzerlerine çöken kara dumanlarla boğuşmak zorunda bırakılmaktadır. Maalesef bu dumanlar son zamanlarda daha da yoğunlaşmıştır. Çok dikkatli olmak gerekir.

Ne olursa olsun vatanın koruyucusu, kollayıcısı bitmeyecektir. Değerli şairimiz Arif Nihat Asya da bu konuyu dile getirerek şehitler tepesi boş değil, boş da kalmayacaktır demektedir. “Şehitler tepesi boş değil/ Biri var bekliyor/ Ve bir göğüs, nefes almak için rüzgâr bekliyor.” Diyerek Türk milletinin inancının, imanının kaybolmadığını haykırır.

Vatan namustur, vatan candır. Vatan olmazsa hürriyet olmaz ise özgürlük, özgürlük olmaz ise insan haysiyeti, onuru namusu olmaz.

Vatan kutsaldır ana gibi…