PANDEMİ süreciyle birlikte yaşanılan sıkıntılar, üretimden uzaklaşıp, hammadde konusunda yeterli kaynağa sahip olmadığımız gerçeği ile yüz yüze geldik. Bu gerçekten, yüzleşmeden ders çıkartıp, gerekli önlemleri alıp, uygulamaya koyduğumuz zaman bir sonraki benzer durumda rahat ederiz. Yoksa yaşadıklarımızın daha fazlasını yaşamak durumunda kalırız.

Pandemi süreciyle birlikte tüm ülkelerin kendi içerisine kapanmasıyla birlikte ithalat ve ihracat konusunda ciddi sorunlar yaşandı. Dışarıdan alınan ürünlerin fiyatları günübirlik değişti, sürekli artış oldu. Üretime dayalı ürünlerde ciddi hammadde sorunu yaşadık. Yeterli hammadde olmadığı veya getirilen hammaddenin sürekli artmasına bağlı olarak fiyatlarda ciddi artış oldu. Dışa bağımlı olmanın ciddi bir faturasını ödedik, ödemeye devam ediyoruz. Fiyat artışlarında pandemiye bağlı yaşanılan sorunlarla birlikte döviz artışının da kontrolden çıkmasının etkin olduğu da gerçek. 

Yozgat tarım kenti. Hayvancılık sektöründe de ciddi bir noktaya gelindi. Ancak, tarımsal üretimin yetersizliği, tarımsal üretimdeki girdi maliyetlerinin dışa bağımlı olması nedeniyle tarımsal ürünleri mevsiminde bile daha ucuza tüketme şansımız olmadı. 

Hayvansal üretimde de durum farklı değil. Besi ve süt hayvanlarının tükettiği yemin tamamı olmasa bile bir bölümünü dışarıdan getiriyoruz. Fiyatlar sürekli yükseliyor. Döviz karşısında ikinci bir darbe yiyoruz. Benzer konular var, çözüm ise bizlerin elinde.