Matematiksel teorilere getirdiği yeniliklerle tanınan Arf, özellikle Arf Sabiti, Arf Halkaları ve Arf Kapanışları gibi terimleri matematik literatürüne kazandırarak bilim dünyasına önemli katkılar sağlamıştır. Ayrıca, Almanya'dan Helmut Hesse ile birlikte geliştirdiği Hesse-Arf Kuramı, matematiksel düşünceyi ileriye taşıyan bir başka önemli buluş olmuştur.
EĞİTİM VE AKADEMİK KARİYER
Fransa'daki Ecole Normale Superieure’de eğitimini tamamlayan Arf, doktorasını 1938 yılında Almanya'nın Göttingen Üniversitesi'nde yapmıştır. Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde profesör olarak görev yapmış ve 1962 yılına kadar burada bilimsel çalışmalarına devam etmiştir. Aynı zamanda, Robert Koleji’nde matematik dersleri vermiştir. Bilim dünyasında önemli görevlerde bulunan Arf, 1964 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Kurulu Başkanlığı'na getirilmiştir.
ULUSLARARASI KATKILAR VE ÖDÜLLER
Matematik alanındaki uluslararası başarıları ve katkıları ile adından söz ettiren Arf, Kaliforniya Üniversitesi’nde konuk öğretim üyeliği yapmış, ancak Türkiye’deki bilim camiasına olan bağlılığı nedeniyle kısa süre sonra yeniden Türkiye’ye dönmüştür. 1974 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü kazanan Arf, ödül konuşmasında bilim insanının amacını "büyük harflerle anlamak" olarak tanımlamıştır.
BİLİMSEL MİRAS VE ANISINA YAPILANLAR
Cahit Arf, 1997 yılında hayatını kaybetmiştir. Matematik dünyasına yaptığı katkılar unutulmaz. Onuruna 1990 yılında Silivri’de bir sempozyum düzenlenmiş, ve halkalar ve geometri üzerine ilk konferanslar 1984’te İstanbul’da yapılmıştır. Türk bilim dünyasında bir simge haline gelen Arf, matematikteki derin izlerini bugün de hissettirmektedir.