Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi ANAR’ın, AK Parti için 81 ilde 100 bin kişiden fazla denekle yüz yüze görüşerek yaptığı seçim araştırmasının sonuçları açıklandı. Geçtiğimiz hafta raporlamasının tamamlandığı anketin sonuçlarını ANAR’ın Başkanı İbrahim Uslu katıldığı canlı yayında açıkladı. Aynı programda ANDY-AR’ın Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar da son araştırmalarının sonuçlarını verdi.

CNNTürk’te Şirin Payzın’ın sunduğu “Ne Oluyor” programına katılan araştırma şirketi sahipleri seçim öncesinde partilerin son oy oranlarını ve açıklanan anket sonuçlarını değerlendirdi.

Referandum sonuçlarını 0.4 hata payıyla bilerek dikkat çeken ANDY-AR’ın Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar, Ak Parti için geniş kapsamlı araştırmalar yapan ANAR’ın Başkanı İbrahim Uslu, Reklamcı ve Siyasi İletişimci Necati Özkan, Yönelim Araştırma’nın yöneticisi Doç. Dr. Ali Eşref Turan ve TESAV Başkanı Erol Tuncer’in katıldığı programda ANAR ve ANDY-AR’ın son seçim araştırmaları da açıkladı.

ANAR 100 BİN KİŞİYLE GÖRÜŞTÜ

ANAR Başkanı İbrahim Uslu, raporlamasını geçtiğimiz hafta tamamladıkları AK Parti için yapılan son araştırmada 81 ilden 100 binin üzerinde insanla görüştüklerini belirterek partilerin oy oranlarını verdi. ANAR’ın yaptığı ankete göre bugün seçim olsa AK Parti 49, CHP yüzde 24, MHP ise yüzde 12 oy alıyor.

BU KADAR KİŞİ NASIL SEÇİLDİ

Uslu, anket yapılan 100 bin kişinin nasıl seçildiğine dair soruya şöyle cevap verdi: “Bu insanlar çok sıkıcı yöntemlerle tespit ediliyor. Önce iller. İl dediğiniz zaman, kent merkezi, ilçeler, köyler ve beldeler var. Onların içerisinde bunları seçiyorsunuz. Mahallenin içerisinde sokakların, sokağın içerisinde de hanenin seçilmesi gerekiyor. Ve hane halkı üzerinde yürütülüyor. Sonunda da o ilin ve Türkiye’nin demografik yöntemlerini yakalamanız lazım. Yaş, eğitim ve cinsiyet kriterleri açısından da Türkiye’yi temsil ediyor olması lazım eriştiğiniz kitlenin. Hatta bazen oralarda sorunlar yaşarsanız bu sefer ağırlıklandırma tekniğiyle verilerinizi gerçek nüfusa dönüştürürsünüz. Daha sonra analizlerinize başlarsınız. Siyasal analizlere başlamadan önce çeşitli istatistiki analizlerle elinizdeki veriyi test edersiniz. Kitabına uygun yaptığınız zaman gerçekten şey. Bütün dünyada böyle.”

ACAR: ÜÇ AŞAĞI BEŞ YUKARI SEÇİMLERİ GÖSTERİR

ANDY-AR’ın 5 bin kişi ile yaptığı ve AK Parti’nin yüzde 48,8, CHP’nin yüzde 26.2, MHP’nin barajın hemen sınırında yüzde 10.04’de olduğunu gösteren son araştırmasını yorumlayan Faruk Acar, “Bu günden yapılan araştırmalar ne kadar doğru? ” şeklindeki soruya, “Araştırma sonuçları bugün bize üç ay sonrasını göstermiyor. Bu pazarı soruyoruz. Bugün itibariyle sonuçlanan rakamlar ancak bugünü gösteren rakamlardır. Araştırma sonuçları bu pazarı gösterse bile üç aşağı beş yukarı seçimleri gösteren bir tablo olduğu ifade edilebilir. Yani olağanüstü bir olayın gerçekleşmemesi durumunda bu sonuçların seçim sonuçları olarak ifade edilmesi mümkün olabilir” dedi.

Haber 7

Editör: TE Bilişim