Yarışmadan iki yıl sonra yürürlüğe giren Soyadı Kanunu çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından "Ece" soyadı kendisine verildi.
Keriman Halis, 1864 Çerkes Sürgünü sırasında Manyas bölgesine yerleşen bir ailenin çocuğu olarak büyüdü. Babası Tevfik Halis, tanınmış bir tüccar olup, yangın söndürme cihazlarının mümessilliğini yapıyordu. Annesi Ferhunde Halis ise Abaza kökenliydi. Halis, altı çocuklu ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Müzikle iç içe büyüdü; büyük dedesi şeyhülislam Hasan Fehmi Efendi, dedesi Hurşit Bey ise Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz'in başmabeyincisi olarak tanınıyor ve müzikseverliği ile biliniyordu.
Eğitim hayatına İstanbul'da Feyziati Lisesi’nde başlayan Keriman Halis, 1929 yılında okulu bıraktıktan sonra Akşam Sanat Okulu'nda dikiş, nakış ve yemek yapımı gibi beceriler kazandı. Keriman Halis, ailesinin izniyle 1932’de Türkiye Güzellik Yarışması’na katılmaya karar verdi ve Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği yarışmada Türkiye Güzellik Kraliçesi seçildi.
Keriman Halis'in dünya güzeli seçilmesi süreci, başlangıçta katılımın düşük olması nedeniyle zorluklar yaşasa da, Uluslararası Güzellik ve Zarafet Yarışması’ndan gelen talep üzerine, gazete yeniden organizasyonu düzenleyerek Keriman Halis'i yarışmaya göndermişti. 1932 Temmuz'unda gerçekleşen yarışma sonucunda, Keriman Halis dünya güzeli unvanını kazandı. Ardından, Türkiye’deki güzellik yarışmalarının beşincisi düzenlenene kadar, bu tür yarışmalar uzun bir süre yapılmadı.
Keriman Halis Ece'nin hayatı, yalnızca güzelliği ile değil, aynı zamanda sanata olan ilgisi ve ailesinin kültürel mirası ile de dikkat çekicidir. 28 Ocak 2012’de İstanbul'da vefat eden Halis, Türk tarihinde bir dönüm noktası olarak, hem güzellik yarışmalarındaki başarıları hem de kültürel mirasıyla anılmaktadır.