Yozgat’ımızın bağrından çıkan çok sayıda “şair, yazar, gazeteci, ressam, heykeltıraş, müzisyen, sporcu, sinema ve tiyatro sanatçısı, yönetmen, yapımcı” gibi değerlerimiz var. Bunlardan biri de Türk halk müziği ve saz sanatçısı, araştırmacı yazar Erdem Ilkaz’dır.

1976 yılında Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde doğan sanatçı, ortaokul yıllarında Nida Tüfekçi hayranı olan babasının desteğiyle bağlama çalmaya başladı.
Liseyi bitirdikten sonra Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesine girdi. Aynı zamanda Mehmet Salman Hoca Efendi’den bir buçuk yıl medrese eğitimi aldı. Sonra Ankara Üniversitesinde Sağlık Hizmetleri okudu, ardından Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. Ayrıca Osman Nuri Topbaş Efendi ve Prof. Dr. Ethem Cebecioğlu’ndan uzun yıllar tasavvuf dersleri aldı. İhsan Öztürk Müzik Okulunda altı yıl nota, usul, bağlama, repertuvar ve tavır dersleri eğitimi alarak kendini geliştirdi.
Bazı kamu kurumları ile üniversitelerin Türk halk müziği korolarını, fakülte bağlama sınıflarını çalıştırarak onlarla konserler verdi. Bu konserler, sanat çevrelerinden çok büyük övgüler aldı.
Türk halk müziği alanında araştırma, inceleme ve derlemeler yaptı. Kendi yöresi olan Yozgat başta olmak üzere Tokat, Sivas, Erzincan ve Kırım yöresinden derlediği Birçok türküyü TRT Türk Halk Müziği Repertuvarı’na kazandırdı. Böylece Nida Tüfekçi’den sonra en çok türküyü repertuvara aldıran ikinci sanatçı oldu. Bununla yetinmeyip Yozgat halayları üzerine de kapsamlı bir çalışmaya başladı. Köy köy gezerek kaybolmaya yüz tutmuş halayların çoğunu derleyip notaya aldı.
TRT Türk Halk Müziği Repertuvar Kurulu çalışmalarına katılarak Muzaffer Sarısözen ve ekibinin 1945 yılında, Yozgat ve ilçelerinde derledikleri türkü ve halayları; 1993 yılında, bu kez de Kültür Bakanlığının Yozgat’ta derlediği türküleri TRT Türk Halk Müziği Repertuvarı’na kazandırdı. Türk halk müziği ve bağlama çalış teknikleri konusunda birçok öğrenciye öğretmenlik yaparak yetişmelerine katkıda bulundu. Bu çerçevede Ankara Üniversitesi fakültelerinde ve Gülhane Askeri Tıp Akademisinde Türk halk müziği nota, usul, bağlama ve tavır dersleri verdi. Üzerinde çalıştığı “Emlek Ağzı Türküler” hakkındaki bilgi ve derlemelerini Haliç Üniversitesinde tez çalışması yapanlara vererek destek oldu.
Erdem Ilkaz; tüm bu çalışmalarının yanı sıra 2011’de “Aşk-ı Muhammediye” , 2012’de Habib Coşkunsoy ve Savaş Akbıyık’la birlikte “Yozgat Türküleri 1” , 2020’de de “Türküye Girmeden Önce” adlarıyla üç kitap yayımladı. Habib Coşkunsoy ve Hasan Basri Dumlupınar’la birlikte halk müziğiyle ilgili “Türküğ” adlı bir derginin yayımına başladı. Yozgat halaylarıyla ilgili çalışmalarını da yayımlama aşamasına getirdi. Ayrıca “Türk Halk Müziği Algısı ve Değişim” ve “Türkülerde Yöre ve Kaynak Kişi Hataları” adlı iki makaleyi kaleme aldı.
Böylesine çok yönlü bir özelliği olan ve hâlen müzik çalışmalarını, araştırma ve incelemelerini sürdüren Erdem Ilkaz’ın tüm Yozgatlılarca tanınması en büyük dileğimdir. Çünkü Yozgat kültürünü gün ışığına çıkarmaya yönelik her çaba övgüye değerdir. Ne yazık ki bu tür çabalar, özellikle genç kuşak tarafından ülkemiz genelinde olduğu gibi Yozgat’ta da gerektiği biçimde ilgi görmemektedir.
Sayın Erdem Ilkaz’ı Yozgat kültürüne katkılarından dolayı kutluyor ve başarılarının sürekliliğini diliyorum.