Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi peynir, sağlıklı bir besin olmasının yanı sıra doğru saklanıp tüketilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, peynir tüketiminde yapılan hataların, besinin faydalarından tam anlamıyla yararlanmayı engelleyebileceği konusunda uyarılarda bulundu.
SON KULLANMA TARİHİ VE SAKLAMA KOŞULLARI ÖNEMLİ
Peynirin, raf ömrü uzun olmayan bir gıda olduğunu belirten uzmanlar, son kullanma tarihi geçmiş ürünlerde bakteri oluşumunun hızla arttığını ve bu durumun sağlık için tehlikeli olduğunu vurguladı. Ayrıca, peynirin açık alanda ve yüksek sıcaklıklarda hızla bozulduğuna dikkat çeken uzmanlar, marketlerdeki dolapların sıcaklık derecesine ve ambalajların kapalı olmasına özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
YÜKSEK YAĞ İÇERİĞİNE DİKKAT
Yüksek yağ oranına sahip peynirlerin uzun vadede kalp damar tıkanıklıkları, obezite ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtildi. Bu nedenle daha az yağ içeren peynirlerin tercih edilmesinin sağlık açısından daha faydalı olduğu kaydedildi.
KÜF VE MAYA OLUŞUMU RİSK TAŞIYOR
Sağlıklı koşullarda kontrollü şekilde küflendirilen peynirlerin tüketilmesinde sakınca olmadığını belirten uzmanlar, buna karşılık yanlış saklama koşullarında oluşan küf ve mayanın ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini hatırlattı.
DOĞRU SAKLAMA VE TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI
Peynirin besin değerini koruyabilmesi için buzdolabında saklanmasının şart olduğunu belirten uzmanlar, yanlış saklama alışkanlıklarının peyniri adeta zararlı bir gıda haline getirebileceği konusunda uyarıyor. Sağlıklı bir besin olan peynirin, doğru tüketildiğinde insan sağlığına sunduğu faydalarından tam anlamıyla yararlanılabileceği ifade edildi.
Uzmanlar, toplumda yaygın olan hatalı tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini vurguluyor.