Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Merkez ve Taşra teşkilatındaki teknik personelin sahadan birebir gözlem, meteorolojik veri ve teknik bilgilerle hazırladığı “Fenolojik Değerlendirme – Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi (Nisan 2025 Değerlendirmesi)” raporunu yayımladı.
Rapora göre, 10-13 Nisan tarihlerinde gerçekleşen don hadisesi, İç Anadolu Bölgesi’ndeki hububat alanlarında çeşitli olumsuzluklara yol açtı.
Yozgat ve Eskişehir’de yeşil aksamda sararma, Kırşehir ve Nevşehir’de yaprak uçlarında yanıklık, Kırıkkale’de ise yaprak uçlarında sararma ve yan yaprakların kuruması gözlendi.
Eskişehir’de özellikle erken ekilen arpa tarlalarında donun etkisiyle başaklanmanın erken başladığı, bitki boyunun kısa kaldığı ve buna bağlı olarak verim kaybı yaşanacağı tahmin ediliyor. Kırıkkale’de ise hububat ekili alanların yüzde 15-20’sinin zirai dondan olumsuz etkilendiği, yağış alınamaması durumunda yüzde 5-10 oranında verim kaybı yaşanabileceği belirtildi.
Nisan ayında Konya’da alınan yağışların hububat gelişimi için yetersiz kaldığı belirtilen raporda, ayın son haftasında etkili olan samyeli rüzgarlarının özellikle arpa ekili arazilerde strese neden olduğu kaydedildi. Yan kardeşlerin susuzluktan kuruduğu, lider kardeşlerde ise erken başak oluşumu ile kısa ve cılız bitki yapısının oluştuğu ifade edildi.
Raporda, ülke genelinde yeşil mercimek ekilişlerinin yaklaşık yüzde 85’inin İç Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştirildiği ve en büyük paya yüzde 38 ile Yozgat’ın sahip olduğu bilgisi paylaşıldı. Yozgat’ı yüzde 31 ile Konya ve yüzde 12 ile Kırşehir izledi.