SAĞLIK Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “Ağır hasta sayısı en çok olan illerimiz; İstanbul, Ankara, Konya, Erzurum ve Yozgat. Tedbirlere birlikte uyarak başarılı olabiliriz. Birlikte tedbirli olalım.”
Evet, Yozgat ağır hasta sayısı en fazla olan beş ilden birisi. Diğer dört il olan İstanbul, Ankara, Konya, Erzurum ile kıyaslama yapacak olursak Yozgat’ın nüfusuna oranla ağır hasta sayısı en çok olan il olduğu anlaşılıyor.
Cehaletten mi, yoksa bilinçsizlikten mi?
Bana göre, tedbirsizliğin ve virüsü hafife almanın cezasını çekiyoruz.
Başka açıklaması olamaz!
Bu durumu sosyal medya hesaplarımdan paylaştım. Takipçilerimden çok sayıda yorum geldi.
Pozitif tanı konan hastaların ve temaslı insanların yeterince takip edilmediğini iddia edenler var.
Bundan birkaç gün önce yaptığım paylaşımda şu şekilde tepkimi dile getirmiştim: “Yozgat’ta vaka sayısı artıyor. Bundan sonra tek kol yetmez, maskeleri iki kolunuza birden takın!
Kolumuza maske takıyoruz. Arkadaşımızla sohbet ederken veya telefonla konuşurken maskeler kolda!
Fakat esas sorunumuz maske değil. Gözlemlediğim kadarıyla, genel olarak Yozgat’ta maske takmama sorunu yok denecek kadar az. Yozgatlıların büyük çoğunluğu maske kuralına riayet ediyor.
Geçtiğimiz hafta toplantıda bir araya geldiğimiz Vali Ziya Polat da Yozgatlının maske sorunu olmadığını söylemişti.
Bizim en büyük sorunumuz temas ve sosyal mesafe.
Maskeyi takıyoruz ama sokakta kol kola yürüyoruz. Sürekli bir temas halindeyiz.
Kalabalık ortamlardan uzaklaşmıyoruz. İnadına kalabalığa giriyoruz ve yakınlaşıyoruz.
Düğün ve cenazelerde gereken hassasiyeti göstermiyoruz.
Haliyle çember daralıyor. Artık yakın çevremizdeki insanların, arkadaşlarımızın, komşularımızın hastalandığı haberlerini sıklıkla duymaya başladık.
Şahit olduğum bir olayı paylaşayım.
Birkaç gün önce sosyal medya hesabından bir canlı yayın karşıma çıktı. Baktım düğün yayını hemen tıkladım, izlemeye başladım.
Kalabalık bir ortam. Nikah töreni var. İnsanlar yeni evli çiftin fotoğraflarını çekmek için adeta yarışıyorlar. Davetlilerin çoğunda maske yok ve sosyal mesafe kuralı hiçe sayılmış.
Oradan canlı yayını fark eden birisi kısık sesle “yayını kapat başımıza iş açacaksın” diye uyarıyor ve yayını kapattırıyor. Sonrasında yayını silmişler.
Ama kızmıyorum artık!
Neden mi?
Vatandaşa örnek olması gereken bir vekil oğlu ve gelini için 1.500 kişilik nikah töreni düzenletiyor, korona tedbirlerine uyulmadığı için tepkilerin hedefi olan milletvekili, yasaklanan yemek ikramı için kendisine yöneltilen eleştirilere şu yanıtı veriyor: “Ben Ağrılıyım, yapmasam, ‘Bir yemek yedirmeden yolladı’ derler!”
Sadece bu değil ki!
Şarkıcı Mabel Matiz, önceki gece düzenlenen Harbiye Açıkhava Konserlerinde sahne alıyor. Ancak gecede sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmediği, birçok seyircinin de maskesiz olduğu gözleniyor.
Topluma örnek olması gereken insanlar böyle hatalarla anılıyorken, sokak arasında yolu kapatıp düğün yapan Yozgatlıya ne diyebilirsiniz?
Haliyle, “tedbirler sadece garibanlar için mi?” sorusu geliyor akıllara!
Sağlıcakla…