Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanlıurfa'da düzenlenecek törenle resmi açılışını gerçekleştirdiği Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından tamamlanan 10 tesis arasında bulunan Yozgat'taki Yerköy ilçesi Yeni Mahalle Sulama Projesi bölgede ürün rekoltesine olumlu etki yapmakla kalmadı farklı tarımsal ürünlerin ekilip, biçilmesini de sağladı.
     Yozgat Genç Sanayiciler ve İş Adamlar Derneği (YOGSİAD) Başkanı Ayhan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölge insanının tarım ve hayvancılık sektöründen elde ettiği gelirle geçimini temin ettiğini, bugüne kadar yaşanılan sulama sorunu nedeniyle çiftçinin daha dayanıklı olması nedeniyle önceliğini arpa ve buğdaya verdiğini, sulak arazilerde ise şekerpancarı ekiminin yapıldığını hatırlattı.
     Yozgat'ın Esenli Beldesinde tesis edilen Gelingüllü Sulama Barajı projesine bağlı olarak daha önce Aşağı Sekili Sulaması projesinin devreye sokularak 3 bin 455 hektar tarım alanının sulamasının sağlandığını, şimdi ise Yeni Mahalle Sulama projesiyle yaklaşık 5 bin 807 hektar alanın sulamasının yapılmasının planlandığını hatırlattı. Diğer sulama gruplarıyla birlikte Yerköy bölgesinde sulanabilir arazi miktarının 30 bin dekarı bulduğunun altını çizen Çelik, açıklamasını şöyle sürdürdü:
     ''Yozgat ilimizin yüzde 77'si kurak tarım yaparken Gelingüllü Barajının gelmesi bölgede yaklaşık 30 bin dekar arazide sulu tarıma geçildi. Sulu tarıma geçilmesinden dolayı buğday, arpa üretimini bırakarak alternatif ürüne yöneldi. Patlıcan, domates, biber, fasulye Yerköy halkının ihtiyacını karşılıyor hem de dışarıya pazarlanıyor. Ziraat Bankası'nın çıkarmış olduğu kredinin en iyi şekilde çiftçiye kullandırılmasının sağlanmasını istiyoruz. Bankaların seracılığa destek verilmesini bekliyoruz. Yerköy'de seracılık gelecek için bir imkan, çiftçinin gelir seviyesini artıracaktır. Bu nedenle seracılığın desteklenmesini gerekir. Arcıca Yerköy'deki İnandık Barajının da biran önce tamamlanmasıyla bölgemizde sulanabilir arazi miktarı daha da artarak, farklı alternatif ürünler yetiştirilecek, çiftçimiz daha çok pazar sorunu bulunmayan sanayinin ihtiyacı tarım ürünlerini üretecektir.''
     Bölgede çiftçilik yaparak geçimini temin eden Veysel Yoldaş tarlasında biber, patlıcan, domates, soğan, kabak, mısır yetiştirdiğini, sulama kanallarının devreye girmesiyle aldığı ürünün ikiye katlayıp, kalitesinin de yükseldiğinin altını çizdi.
     Çiftçi İlyas Yoldaş ise ''Burada ben yeşillik üzerine çalışıyorum, maydanoz, tere, nane, roka, dere otu, yeşil soğan, kara lahana, marul, havuç, şalgam, pırasa, ıspanak yeşillikler üzerine hep çalışıyoruz. Arpa buğday üzerine çalışanlar da var ama ben özellikle bu işi seçtim, baraj geldiği için su geldiği için. Kendi mülküm olsa Mevacılık, seracılık gibi şeyler de düşünüyorum ama kendi mülküm değil, tarlayı kiralamak suretiyle çiftçilik yapıyorum'' diye konuştu.
''GELİNGÜLLÜ SULAMA BARAJI''
    Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta Başbakan Erdoğan tarafından açılışı yapılacak olan Yerköy ilçesindeki Yeni Mahalle Sulama projesinin temelini oluşturan Gelingüllü Sulama Barajı depolanan 270 milyon metreküp su ile Yozgat ve Kırıkkale illerindeki Deliceırmak ve Kızılırmak vadilerinde toplam 24 bin 806 hektarlık tarım alanı sulanacak.
     Gelingüllü Barajı inşaatı 1994 yılında tamamlandı. Gelingüllü Barajının alt projelerinden olan Deliceırmağın Kanak Çayı vadisindeki 4 bin 332 hektarlık Paşaköy grubu sulaması 1997 yılında işletmeye açıldı.
     Yerköy ilçesindeki iki ayrı sulama projesinden Yeni Mahalle ve Aşağı Sekili Sulama grubu projelerinin bir bölümü 1999 yılında bitirilip, toplamda 2 bin hektar alanda sulama çalışmaları başladı. Gelingüllü Barajı aksının sol sahilinde yer alan 3 bin 57 hektarlık Gelingüllü Pompaj Sulaması inşaatına ise 1998 yılında başlanıldı, ana kanalda 12 bin metre uzunluğunda kanal kazıları yapıldı.
     Projenin son ünitesini oluşturan Çerikli grubu sulamasıyla da Deliceırmak üzerinde Çerikli Köyünün membasında yapılacak bir regülatör aracılığıyla ırmağın sağ ve sol sahilindeki 8 bin 841 hektarlık tarım arazilerinin sulanması sağlanacak.
Editör: TE Bilişim