Şefaatli İlçesi Akcami köyünde uygulanan “Toprak İşlemesiz Tarım Demonstrasyonunda” ekilen macar fiğin hasadı yapıldı.

Yapılan yazılı açıklamada; “İl müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalar neticesinde Yozgat’ta Toprak İşlemesiz tarım yaygınlaşmaktadır” denildi.

Toprak işlemesiz tarımda herhangi bir toprak işleme aleti ile toprak işleme yapmadan ekip biçmek ve tarımsal faaliyete devam edilidği bilgisinv yer verildi.

Örnek çiftçi Mehmet Gülhan’ın arazisinde gerçekleştirilen toprak işlemesiz tarım uygulaması hakkında şu bilgiler verildi:

“Toprak işlemesiz tarım yapıldığında işleme aletleri ile toprağın yapısı bozulmamakta ve her şey doğal ortamına bırakılmakta böylece toprakta mikroorganizma faaliyetleri artmakta ve toprağın su tutma kabiliyeti artmaktadır. Ayrıca toprak yüzeyi anız ve bitki artıkları ile kaplı olduğundan dolayı erozyon en az seviyeye inmektedir. Anız yangınları önlenmektedir.

İlimizin değişik yerlerinde uyguladığımız toprak işlemesiz tarımı Şefaatli İlçemizde de çiftçilerimize uygulamalı olarak göstermek amacıyla Yozgat Şefaatli karayolu üzerindeki Akcami köyü yol ayrımında bulunan; 2016 üretim sezonunda buğday ekilmiş olan tarlaya 2017 üretim sezonu için hiçbir toprak işlemesi yapılmadan Macar Fiği ekildi.

Yıl içerisinde tabip ve kontrolleri yapıldı. Üretim sezonunun tamamlanması ile birlikte 14 Haziran 2017 günü hasadı yapıldı. Ot verimi çok iyi görünmektedir. Demonstrasyonun yol kenarında olması nedeniyle birçok çiftçimiz Toprak İşlemesiz Tarımın uygulanabilirliği görüp ikna oldular.”

Önder çiftçi Mehmet Gülhan da sonuçtan memnun olduğunu belirterek; “ İlk ekimde tereddüt yaşayan çiftçimiz bundan sonra bu tarlayı toprak işleme yapmadan ekip biçeceğim” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim